Redactie - 30 maart 2022

Het belang van een Tier3+ datacenter

Het belang van een Tier3+ datacenter image

Het is inmiddels alweer een jaar geleden: de verwoestende brand in het datacenter van OVH Cloud. Op woensdag 10 maart 2021 om 0:47 uur is datacenter SBG2 (Straatsburg, Frankrijk) volledig in vlammen opgegaan en zijn drie omliggende datarooms uitgevallen. In totaal raakten hierdoor ruim 3,6 miljoen websites lange tijd offline, waaronder websites van banken, overheidsinstanties en webwinkels. Nu, een jaar later, heeft de Franse lokale brandweer een rapport uitgebracht met felle kritiek op de faciliteiten in het datacenter.

Problemen bij OVH Cloud

In dit rapport beweert de brandweer dat het datacenter van OVH Cloud geen automatisch blussysteem had, net als dat er geen universele stroomonderbreker was waardoor het maar liefst drie uur duurde om de stroomtoevoer af te sluiten. Daarnaast was er een houten plafond, waren elektriciteitsleidingen niet geïsoleerd en was er een koelsysteem op basis van ‘free cooling’. Zo’n systeem verlaagt de luchttemperatuur door natuurlijke koele lucht of water te gebruiken in plaats van mechanische koeling. Wat bleek: dit zorgde er juist voor dat het vuur nog sneller om zich heen kon grijpen. Hierdoor ging het gebouw volledig in vlammen op en liepen ook omliggende datarooms enorme schade op. Inmiddels hebben meer dan 130 klanten zich aangesloten bij een rechtszaak. Ze beweren dat OVH Cloud geen verantwoordelijkheid heeft genomen en dat ze onvoldoende gecompenseerd zijn.

Nachtmerrie

Het scenario zoals beschreven is volgens Solution Consultant Timo Bloem van Fundaments een ‘nachtmerrie’. De impact van de onbeschikbaarheid van de Cloud-dienstverlening voor bedrijfskritische applicaties is enorm. Naast dat de financiële impact natuurlijk enorm is, kan de impact nog veel groter zijn: het kan namelijk zelfs mensenlevens in gevaar brengen. Timo: “Vanuit Fundaments zijn we dan ook heel kritisch als we kijken naar onze datacenters. Vanuit onze dienstverlening is brand één van de grootste risico’s als er gekeken wordt naar ons informatiebeveiligingsbeleid. Om deze reden worden alle datacenters in de leveranciersbeoordelingen getoetst aan strenge eisen op continuïteit.”

Vanuit die eisen komt voort dat een datacenter van Fundaments altijd minimaal Tier3+ als classificatie moet hebben. Wat houdt dit precies in?

Wat is een Tier3+ datacenter?

Een Tier3+ datacenter is op dit moment de hoogst haalbare klasse voor een Nederlands datacenter. In zo’n datacenter is namelijk aan alles qua beveiliging gedacht, zo is er gegarandeerde stroomvoorziening, inbraakbeveiliging, water- en branddetectie en klimaatregeling.

Al deze onderdelen moeten volledig zijn geïmplementeerd. Qua beveiliging houdt dit in dat er al een controle aan de poort wordt gedaan: een niet geregistreerde bezoeker moet eerst een registratie en autorisatieprocedure door. Zonder goedkeuring vanuit een door Fundaments geautoriseerd persoon kan de toegang niet plaatsvinden. Daarnaast moet te allen tijde duidelijk zijn wie, wanneer, waar het datacenter binnenkomt. Uiteraard moet dit ook 24x7 gemonitord worden en daarom vereist Fundaments altijd dat er lokaal een bewakingscontrole is met een bemande toegangsdesk. Daarnaast worden er meervoudige toegangsfactoren gebruikt, zoals vingerafdrukken, irisscans of handscans.

Maar naast de veiligheid, moeten de cruciale factoren voor het goed kunnen laten werken van de hardware ook in orde zijn. Denk hierbij aan stroom. Naast dat er minimaal twee verschillende stroomfeeds worden gebruikt, dienen deze ook uniek te worden beveiligd met UPS-beveiliging. Dit is, om naast stroompieken op te vangen, ook een stabiele stroom te kunnen leveren. Daarnaast moet ook bij uitval van de stroomtoevoer voldoende generatorcapaciteit beschikbaar zijn, geleverd met diesel generatoren. Timo herinnert zich ook dat één van de leveranciers hier ook heel scherp op was: “In 2019 hebben we te maken gehad met stroomuitval in de regio Amsterdam, waar dit specifieke datacenter niet door was geraakt, maar wel heeft gemeend dat het nodig was haar toeleverancier van diesel te vragen om te leveren: een goede test om te zien dat dit was geborgd ook in tijden dat er wellicht meer vraag zou kunnen zijn. Juist dit soort ‘scherpte’ in dienstverlening passen wij zelf toe, maar verwachten we dus ook van onze toeleveranciers.”

Het laatste onderdeel binnen het datacenter wat de kwaliteit betreft is het klimaat. Timo: “Uiteraard moet de koeling in orde zijn, daarbij zien we dat temperatuur niet per se laag moet zijn, maar vooral stabiel. Daarnaast is er nog meer: de luchtvochtigheid moet goed gemeten worden en ook stabiel zijn. Wanneer dit goed gemeten en gecontroleerd wordt, is ook het risico voor de grootste nachtmerrie, brand, goed in de grip.” De Tier3+ datacenters van Fundaments gebruiken daarin sensoren die lokaal meten naar de luchtsamenstelling; wanneer daar verhoogde niveaus in zitten die indicatie van een kortsluiting of een beginnende brand geven, kan een begin van een catastrofe snel worden gedetecteerd en worden gemitigeerd. Daarnaast is de blusmogelijkheid ook van belang; door te werken met argongas kan heel snel het zuurstofniveau in een datazaal worden verlaagd, waarmee een brand snel kan worden gedoofd. Deze maatregel is een laatste redmiddel, maar zorgt er wel voor dat de infrastructuur niet beschadigd raakt.

Zoals beschreven, zijn er veel onderdelen die de kwaliteit van een datacenter bepalen. Fundaments voert daar nog een eigen kwaliteit aan toe in haar eisenlijst: de efficiëntie van een datacenter, deze wordt uitgedrukt in de PUE-waarde (Power Usage Efficiency). Deze waarde geeft aan hoeveel energie gebruikt moet worden om het datacenter te kunnen draaien. Helaas is het exploiteren van Cloud nog steeds een business die veel energie vraagt, het loont dus zeker om hier alles aan te doen om de hoeveelheid energie die nodig is, zo ver mogelijk terug te dringen.

De Tier3+ datacenters van Fundaments

Fundaments heeft een volledig Nederlands platform, verdeeld over zeven datacenterlocaties in zowel Oost-, Midden als West-Nederland. Dit zijn allemaal Tier3+ locaties.

Daarnaast vindt Fundaments het enorm belangrijk dat haar klanten met eigen ogen kunnen zien hoe de uitermate strenge en ijzersterke beveiliging is geregeld. Fundaments neemt haar klanten dan ook graag mee voor een rondleiding in één van de datacenters.  

Wilt u ook een kijkje nemen? Schrijf u dan hier in.

Door: Timo Bloem, Solution Consultant bij Fundaments

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!