Europees Parlement wil strengere regels voor transacties van cryptovaluta

03-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europees Parlement wil strengere regels voor transacties van cryptovaluta

Het Europees Parlement stemt in met een aanscherping van de regels omtrent cryptovaluta. De nieuwe wetgeving legt onder meer anonieme transacties van cryptovaluta aan banden. EU-lidstaten moeten zich nog over het voorstel buigen.

Met het wetsvoorstel wil het Europees Parlement onder meer fraude en witwassen via cryptovaluta tegengaan. Bij iedere cryptotransactie moet voortaan informatie beschikbaar zijn over de verzender en ontvanger van de transactie. In de praktijk betekent dit dat crypto-exchanges de identiteit van hun klanten moeten gaan vaststellen en registreren.

Ook van toepassing op unhosted wallets

De regels zijn ook van toepassing op zogeheten 'unhosted wallets', wat cryptowallets zijn die onder beheer staan van private gebruikers. "Technologische oplossingen moeten zekerstellen dat deze transacties van assets individueel geïdentificeerd kunnen worden", schrijft het Europees Parlement in een persbericht.

Het doel van de nieuwe wetgeving is cryptotransacties beter volgbaar te maken en verdachte transacties te blokkeren. De regels zijn niet alleen van toepassing op transacties tussen personen zonder provider, maar ook op providers die onderling transacties uitvoeren. Er wordt geen minimumbedrag ingesteld; iedere cryptotransactie moet aan de nieuwe regels voldoen.

Publiek register met risicovolle partijen

Ook willen Europarlementariuers dat de Europese Bankautoriteit een publiek register opgesteld met bedrijven en diensten die actief zijn in de cryptomarkt en een hoog risico op witwassen, financiering van terrorisme of andere criminele activiteiten met zich meebrengen. Ook moet een lijst met niet-compliant providers worden opgesteld.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht