Rusland: verbod buitenlandse software en goedkeuring grijze import

02-04-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Rusland: verbod buitenlandse software en goedkeuring grijze import

De Russische president Vladimir Poetin heeft de aankoop van buitenlandse software verboden voor kritieke infrastructuur, weliswaar met beperkte uitzonderingen. Russische organisaties moeten voortaan eerst goedkeuring vragen voordat ze buitenlandse software voor dit infrastructuurniveau kunnen kopen. 

Vanaf 1 januari 2025 is het (PDF) voor Russische overheden verboden buitenlandse software te gebruiken om de technologische onafhankelijkheid van Rusland te bevorderen.

Buitenlandse software is inmiddels schaarser geworden in Rusland nadat veel Amerikaanse en Europese technologiebedrijven de verkoop hebben stopgezet als protest tegen de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Verder zal Rusland de invoer van producten zonder toestemming van de houder van het handelsmerk toestaan ofwel: grijze import / parallelle import.

Het gaat om de verkoop van goederen zonder toestemming van de houders van auteursrechten. De lijst bevat intellectueel eigendom zoals films, muziek, games, software, uitvindingen, designermerken en medicijnen.

 

Terug naar nieuws overzicht
Software