Redactie - 04 april 2022

VMware en Partners: multicloud begint vorm en inhoud te krijgen

VMware en Partners: multicloud begint vorm en inhoud te krijgen image

Ruim 80 procent van alle organisaties bouwt en implementeert applicaties in het datacenter, meerdere public clouds en in de edge. In combinatie met het veranderende landschap van apps van monolieten in VM's tot microservices, serverloze en intensieve AI/ML-workloads, wordt het beheer van deze clouds en apps steeds complexer. Hoe kan het concept multicloud deze complexiteit verminderen? Tijdens een Ronde Tafel in de coulissen van het VMware multicloud event in Buitenplaats Kameryck bij Utrecht ging Boudewijn Aelbers (VMware) hierover in discussie met Alexander de Wit, Jeffrey Kusters en Klaas van der Zee van VMware-partners ITQ, RedLogic en Uniserver.

Eerst was er de cloud, toen publieke cloud versus private cloud, vervolgens hybride cloud en nu is er dan multicloud. Veel bedrijven gebruiken al meerdere clouds, vaak ook zonder dat ze het weten, stelt Alexander de Wit van Red Logic. Maar wat is er dan anders aan multicloud versus bijvoorbeeld hybride cloud?

“De multicloud-strategie van VMware zorgt ervoor dat er geen vendor lock-in kan ontstaan. As je in AWS VM’s laat draaien, zit je voor dat stuk normaal vast aan AWS. Overstappen kán wel, maar levert veel extra werk en kosten op. Door hier een transparante laag op basis van VMware-technologie overheen te leggen, kun je eenvoudig bepaalde VM’s of andere producten en diensten van cloud A naar cloud B verhuizen. Dat is een visie van VMware die wij graag onderschrijven.”

Bewuste multicloud-strategie

Jeffrey Kusters, ITQ, noemt in dit kader de term accidental clouds. Die ontstaan wanneer de business een eigen koers gaat varen, omdat IT hen niet of niet snel genoeg levert wat ze willen hebben. Dan zie je vaak eilandjes ontstaan waarbij de ene afdeling iets met Google doet, en de ander iets met Azure of AWS. Pas wanneer je daar een consistente laag overheen legt zodat je die diverse clouds op uniforme wijze kunt gebruiken, is er volgens Kusters sprake van een bewuste multicloud-strategie.

“Dat is vooral voor workload mobility van belang: het snel en eenvoudig zaken zoals applicaties en compute capaciteit tussen je diverse cloud-omgevingen bewegen al naar gelang dat efficiënter is. Het gaat er niet om dat je uit een vendor lock-in wilt komen als organisatie, of dat je als VMware-partner een klant weg wil halen bij een cloud provider. Maar wel dat je per situatie kunt bekijken welke cloud-omgeving het meest optimaal is voor tijdelijke of permanente processen. Daar kan VMware een mooie rol in spelen.”

Onderscheid multicloud

Klaas van der Zee, Uniserver, merkt dat de klanten van Uniserver-partners vaak een cloud-omgeving gebruiken omdat er al native services in zitten die je goed kunt gebruiken voor je IT-processen. “Als je een deel of de rest van je cloud-architectuur daar heen kunt schuiven – tijdelijk of permanent – dan kun je de cloud vendors waar je gebruik van maakt op de beste manier voor jouw doelen inzetten. Dat is waar de multicloud als concept en als technologie echt onderscheidend is.”

Boudewijn Aelbers, VMware, vindt het belangrijk om drie zaken te onderscheiden bij het gebruik van multicloud: innovatie en bedrijfsvoering; het operating model; de technologie. Multicloud raakt deze elementen alle drie op een andere manier. Technologie – de VMware cloud over al die andere clouds – zorgt bijvoorbeeld voor uniformiteit. De toegevoegde waarde van de partners zit in de native services die zij op basis van de VMware-multicloud technologie kunnen leveren. Bij innovatie en bedrijfsvoering horen weer zaken zoals demand en supply: wat wil een bedrijf en hoe kunnen ze dat mogelijk maken, met aan de andere kant: wat kan de technologie doen om de bedrijfsvoering te innoveren?

Aelbers: “VMware zie je bij multicloud vooral terugkomen in het derde element, het operating model. De basis van de multicloud is keuze. Je hebt als gebruiker de keuze om die cloud-omgeving met die native services te gebruiken die het beste past bij wat je wilt bereiken. VMware maakt het mogelijk om die clouds op eenduidige wijze via een uniform operating model te gebruiken.”

Op welk moment moet je bij klanten met de term multicloud aan komen?

De Wit: “Je moet eerst met een klant over diens vraag praten. Heb je dat in kaart, dan kán cloud daar een antwoord op zijn. Welke cloud, is dan de volgende vraag. Elk soort cloud heeft zijn voor- en nadelen. Je kunt pas een goed advies geven welke cloud het meest geschikt is voor welk deel van een oplossing als je de klantbehoeften goed in kaart hebt. Het hoeft ook niet altijd een cloud-omgeving uit jouw portfolio te zijn. Dan ben je niet goed aan het adviseren.”

Aelbers: “Wat VMware verbindt met zijn partners is klantgerichtheid. Het gaat eerst om wat die klant wil of zou moeten willen – kunnen we hem uitdagen verder te denken? Daarna kijk je welke technologie hier het beste bij past. Er zijn drie belangrijke drijvers voor elke klantvraag: sneller, goedkoper en beter. Iemand van de IT-afdeling zal snelheid en betrouwbaarheid voorop stellen. Iemand uit de business zal het vooral goedkoop of goedkoper willen. Iemand van de afdeling compliance wil vooral een beter systeem dat aan alle eisen voldoet. Tot nu toe was het bijna onmogelijk om aan alle drie de drijvers te voldoen. Sneller en beter? Dan is het niet goedkoper. Sneller en goedkoper? Dan wordt het niet beter. Technologie was altijd een limiet. Multicloud vormt een omslagpunt. Er is geen limiet meer. Dus gaat het er nu om de klantbehoeften zo goed mogelijk te vertalen naar de juiste cloud-omgeving of -omgevingen.”

Kan multicloud organisaties helpen om een stap naar of verder in de cloud te zetten die ze eerst niet aandurfden?

Van de Zee: “We zien veel partners hiermee worstelen, ze hebben klanten die vaak nog een server in een hok hebben staan. Dan moet je toch eerst als partner het goede verhaal brengen om duidelijk te maken dat de cloud an sich niet eng is. Vaak zitten die organisaties ook al in de cloud, bijvoorbeeld met Office 365, maar beseffen ze dat niet. En vaak ook is het niet de business, maar de IT-beheerder die nog huiverig is voor een overstap naar de cloud, bijvoorbeeld uit vrees voor de veiligheid van workloads.”

De Wit: ”Veel IT-beheerders zijn vrij traditioneel. Dan krijg je – bijvoorbeeld bij academische ziekenhuizen– wetenschappers met de creditcard van de zaak die zelf shadow IT inkopen. In meer vooruitstrevende organisaties heb je dat probleem minder, omdat de IT-afdeling daar vaak ook verder is in het faciliteren van de uiteenlopende vragen van hun gebruikers. We organiseren regelmatig cloud-workshops voor zowel de business als voor de IT. Soms zie je die twee botsen en dan is het aan ons om die conflicterende visies te matchen om zo de organisatie als geheel verder te brengen. We zullen multicloud ook nooit als oplossing voor alles aandragen. Als we geloven dat multicloud een onderscheid biedt, adviseren we dat. Anders niet.”

Aelbers: “Veel hangt af van het volwassenheidsniveau van de IT. Als je de cloud als een operating model ziet, zijn die diverse IT-componenten allemaal gedistribueerde onderdelen in één of meer cloud-omgevingen die je moet bundelen om het veilig en beheersbaar te maken, updatable te maken. Daarvoor moet je uniform beleid en een uniform operating model hebben. Daar zit een verschil in tussen het idee van de cloud als centrale verwerkingsplek, versus het via de cloud over alle onderdelen van je IT-omgeving een uniform beleid voeren. Dan maakt het dus niet meer uit of je je private cloud deels in een extern datacentrum hebt draaien en deels on premise.”

Kusters: “Wij hebben ons de ‘outcome focussed’ aanpak van VMware eigen gemaakt binnen ons IT services transformation team. We houden workshops bij klanten, gaan met ze in gesprek, en kijken naar hun businessbehoeften, waar ze als organisatie tegenaan lopen. Vervolgens kijken we naar hun IT-uitdagingen en stellen daar een prioriteitenlijst voor op. In hele korte tijd kun je dan een roadmap neerleggen voor die klant richting meer IT-volwassenheid. Waar sta je nu, wat doet er echt toe en welke IT heb je nodig om daar te komen waar je straks wil zijn? Wij kunnen dat dankzij de ‘outcome focussed’ aanpak van VMware bijna letterlijk naar ons oplossingenportfolio vertalen. Dat heeft niks met technologie te maken maar puur met de aanpak. Dat geldt net zozeer voor het toepassen van een multicloud-platform.”

VMware hecht veel aan partner-ecosystemen. Werken jullie hierin samen met andere VMware-partners?

Kusters: “Zeker, onder meer met Red Logic. Op cloud-gebied zijn we zowel AWS- als Google partner. Nu we de multicloud-strategie van VMware vorm kunnen geven, zie je ook daar nieuwe partnerships ontstaan. Bijvoorbeeld de meer native cloud-partners. Die hebben vaak weinig tot geen kennis van de VMware-laag. Nu zien ze meestal geen betere optie bij een klant met een eigen datacentrum dan alles daar weghalen en te migreren naar ‘hun’ cloudinfra-aanbieder. Een ideale samenwerking voor ons omdat wij de kennis van het VMware-deel kunnen inbrengen, zodat zij hun klant veel efficiënter kunnen bedienen door bijvoorbeeld dat datacentrum in een multicloud te integreren.”

Aelbers: “Het sleutelwoord achter multicloud is, zoals ik al zei: keuze. Ons applicatieplatform Kubernetes kun je native draaien bij AWS of bij Google en dat is de kracht van het inzetten van die multicloud-laag. En als je in een reeks cloud-omgevingen je applicaties draait, kun je met een dienst als Tanzu Mission Control die verschillende omgevingen eenduidig beheren. Multicloud maakt ook de keuze mogelijk tussen VMware of concurrerende virtualisatie-omgevingen. Zo kun je je keuze bepalen op basis van de extra diensten die een cloudpartij zoals Conscia, Uniserver of ITQ levert, los van de onderliggende standaard IT-componenten als compute, network, storage.”

Kusters: “Waar ik blij mee ben, is de daadkracht waarmee VMware haar hele applicatieportfolio aan het vertalen is naar de public cloud. Want public cloud gaat de komende jaren de overhand krijgen. Daar moeten VMware en haar partners omheen transformeren. Die strategie wordt nu uitgevoerd. Executie van hun strategie is altijd een van de sterke punten van VMware geweest, dus niet alleen een mooie visie en strategie. Zo is ook de 3x any-strategie de afgelopen jaren consequent vertaald in hun overnames en portfolio-uitbreiding.”

De Wit: “VMware rolt nu een platform uit waarmee wij – én VMware– over alle cloud-omgevingen heen workloads kan draaien en beveiligen, automatiseren en uitwisselen. Multicloud zorgt ervoor dat je nu de keuze kunt maken tussen waar je alles laat draaien, maar morgen en overmorgen ook weer, omdat de wereld elke dag verandert.”

Van der Zee: “Ook onze partners zitten op diverse niveaus in de cloud maturity. Sommigen zijn al heel ver en kiezen volledig voor Azure, anderen kiezen voor een multicloud-strategie omdat ze niet altijd weten waar de klantvraag heen gaat en ze overal op in willen zetten. Wij helpen hen daarbij zoals VMware kanaalpartners helpt, door het werken over alle clouds heen eenvoudig te maken. En partners kunnen hier dankzij die multicloud ook geleidelijk in veranderen.”

Is het multicloud-verhaal al uitgekristalliseerd of staan we aan het begin?

De Wit: “Het is niet uitgekristalliseerd, maar we staan ook niet meer aan het begin. Dat zie je nu met het Tanzu-platform, dat vorm en tractie begint te krijgen. En ik weet zeker dat er daarna nog meer VMware-diensten volgen richting public cloud en het VMwares multicloud-platform.”

Kusters: “Ik verwacht dat we wel meer golven heen en weer zullen zien. Denk aan een concept als de souvereine cloud. Er komt steeds meer regelgeving aan die bijvoorbeeld bepaalt dat je uit privacy-redenen je data niet op een Amerikaanse server mag laten draaien. Dan zul je een beweging terug zien naar meer lokale clouds en lokale datacentra. Ook daar geldt dat deze beweging door multicloud eenvoudiger wordt.”

Van der Zee: “Wij doen veel werkplekomgevingen. Bij onze partners, vooral aan de ISV-kant, zie je dat ze voor ondersteuning van deze omgevingen steeds meer leunen op containers. Daarbij maakt het eigenlijk niet meer uit in welke cloud een werkplekomgeving draait. Je wordt als klant zo veel mobieler en dit kan door multicloud nog veel makkelijker gefaciliteerd worden.”

Aelbers: “VMware heeft diensten op het gebied van digitale werkplek, moderne applicaties en cloud-infrastructuur. Ik denk dat de komende tijd vooral moderne applicatie-services het verschil gaan maken. Die diensten gaan steeds dichter bij de consument komen. In de auto, de winkel, het distributiecentrum. De edge-mogelijkheden die dat meebrengt, vormen denk ik de nieuwe golf richting public cloud die het verschil gaat maken voor de consument. Daarvoor heb je meer dan ooit multicloud nodig om alles goed en consistent te beheren.”

Door Martijn Kregting en Witold Kepinski

Over de deelnemers

Boudewijn Aelbers is director presales bij VMware Benelux.

Jeffrey Kusters is CTO van ITQ, een top VMware-partner.

Klaas van der Zee is presales consultant bij Uniserver, onder meer actief op het gebied van VMware-gebaseerde cloud-oplossingen voor werkplekomgevingen.

Alexander de Wit is medeoprichter van VMware kennishuis Red Logic, gespecialiseerd in de infrastructuurproducten van VMware. Sinds oktober 2021 maakt Red Logic deel uit van de Conscia Groep.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!