Tijdelijk meer bevoegdheden voor AIVD en MIVD

04-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Tijdelijk meer bevoegdheden voor AIVD en MIVD

De AIVD en MIVD krijgen van het kabinet tijdelijk meer bevoegdheden voor het onderscheppen van informatie op schaal en hacken van netwerken. Het kabinet stelt dat deze extra bevoegdheden nodig zijn om te kunnen optreden tegen digitale aanvallen van landen als China en Rusland.

De tijdelijke wetgeving moet problemen met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) oplossen. De inlichtingendiensten vragen al langer om meer bevoegdheden. Zij wijzen hierbij op de toenemende hoeveelheid digitale aanvallen vanuit het buitenland. Nederland is daarbij een aantrekkelijk doelwit voor cyberspionage, onder meer door de sterke digitale ontwikkelingen in ons land en het open karakter van de economie.

Snel en tijdig reageren

Het kabinet stelt dat de AIVD en MIVD de extra bevoegdheden nodig hebben om snel en tijdig te kunnen reageren op deze aanvallen. Nu hebben diensten voor iedere stap toestemming nodig; de inzet van een bevoegdheid moet vooraf worden getoetst. De tijdelijke brengt hier verandering in en zorgt voor een tijdelijke verschuiving naar toezicht tijdens en na de inzet van een bevoegdheid.

De aanpassing wordt in een tijdelijke wet gegoten aangezien het aanpassen van de Wiv volgens het kabinet te veel tijd in beslag neemt. De tijdelijke wetgeving moet op termijn worden geïntegreerd in de Wiv, meldt minister Kasja Ollongren van Defensie.

Terug naar nieuws overzicht
Security