Persoonlijk mailaccount door Hugo de Jonge gebruikt rondom mondkapjesaffaire

Hugo de Jonge

05-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Persoonlijk mailaccount door Hugo de Jonge gebruikt rondom mondkapjesaffaire

Voormalig minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maakte gebruik van een persoonlijk iCloud-mailaccount voor het afhandelen van overheidszaken. Het gaat daarbij onder meer om communicatie orndom de mondkapjesaffaire met Sywert van Lienden.

Dit meldt De Volkskrant. Het gebruik van het iCloud-account door De Jonge blijkt uit documenten die openbaar zijn gemaakt via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Jonge bleek zich ook persoonlijk met de mondkapjesdeal met Van Lienden te hebben bemoeid. Het ministerie van Volksgezondheid erkent tegenover De Volkskrant het gebruik van het privéaccount door De Jonge. Het ministerie spreekt over een 'persoonlijke afweging van de voormalige minister van VWS'.

Niet verboden, wel ontraden

Het gebruik van een privémailaccount voor overheidszaken is niet expliciet verboden. Wel wijst het ministerie erop dat dit wordt ontraden in het Handboek voor bewindspersonen. Niet alleen met het oog op veiligheid, maar ook met het oog op transparantie. Zo bemoeilijkt de werkwijze ook het opvragen van informatie via de Wob. Zakelijke e-mailverkeer valt sowieso onder deze wet. Indien een bewindspersoon een privémailaccount gebruikt, is dat echter minder duidelijk. Ook deze informatie kan worden opgevraagd, maar het is moeilijk om te controleren of alle opgevraagde informatie daadwerkelijk is verstrekt.

Kamerleden Laurens Dassen van Volt, Jesse Klaver van GroenLinks en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt vragen opheldering over de gang van zaken aan ministerie Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en premier Mark Rutte.

Terug naar nieuws overzicht