NS kampte bij omvangrijke storing met problemen met back-upsysteem

05-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

NS kampte bij omvangrijke storing met problemen met back-upsysteem

De omvangrijke storing die NS afgelopen zondag trof is onder meer ontstaan door een back-upsysteem dat problemen gaf. De oorzaak van deze problemen wordt nog onderzocht.

Dit schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur in een brief aan de Tweede Kamer. Het planningssysteem van NS werkte door de storing niet. Hierdoor had NS geen overzicht meer van de locatie van treinen en personeel, meldt een woordvoerder aan NU.nl. Van het planningssysteem is normaliter een back-upsysteem beschikbaar voor noodgevallen. Hierop kon zondag echter niet worden overgeschakeld. Waarom dit gebeurt wordt momenteel onderzocht.  

Doordat zowel het reguliere als back-up planningssysteem niet beschikbaar waren, vond NS het niet verantwoord zonder het systeem door te rijden. Een woordvoerder meldde eerder dat NS hierdoor de veiligheid van reizigers niet kon garanderen. Door de storing zondag was vanaf ongeveer 12:00 uur geen treinverkeer meer mogelijk bij NS. Hoewel het planningssysteem na enkele uren weer functioneerde, kon het treinverkeer pas maandagochtend worden hervat. Dit aangezien veel treinen en personeel zondagmiddag op de verkeerde plek stonden door de eerdere problemen.

Terug naar nieuws overzicht
Software