Wouter Hoeffnagel - 13 april 2022

Volkswagen en marktonderzoeker: Chiptekort houdt komende jaren aan

Volkswagen en marktonderzoeker: Chiptekort houdt komende jaren aan image

Het chiptekort houdt ook de komende jaren nog aan. Het tekort neemt pas in 2024 af zodra nieuwe waferfabrieken hun deuren openen. Dit verwachten onderzoeksbureau Techcet als autofabrikant Volkswagen.

Techcet waarschuwde eerder deze maand nog voor een tekort aan wafers voor halfgeleiders. Dit zijn de canvassen waarop de geïntegreerd schakelingen worden geconstrueerd. Een wafer is een dunne plan monokristallijn halfgeleidermateriaal, in veel gevallen silicium. Techcet verwacht dat de vraag naar wafers tot het einde 2023 het aanbod overschrijdt. Dit vertraagt onder meer de productie van bepaalde chips en kan tot hogere prijzen voor componenten leiden.

Stijgende prijzen

"Prijzen zullen stijgen door deze krappe vraag-aanbod balans en aangezien leveranciers hogere prijzen vragen in contracten voor nieuwe investeringen", zegt Ralph Butler, senior director bij Techcet, tegen The Register. "Op de korte termijn stijgen de energie- en grondstofprijzen daarnaast, en dit draagt bij aan de opwaartse prijsdruk voor siliciumwafers."

Butler verwacht dat het tekort afneemt zodra nieuwe waferfabrieken hun deuren openen, zodat het aanbod stijgt.

Volkswagen: 'Problemen niet voor 2024 opgelost'

Ook Volkswagen verwacht dat de problemen die aan de bron liggen van het chiptekort niet voor 2024 zullen zijn opgelost. In een interview met de Duitse krant Börsen-Zeitung meldt Chief Financial Officer Arno Anlitz dat de situatie in de chipmarkt nog niet is verbeterd. Het structurele leveringstekort kan echter in het derde of vierde kwartaal van dit jaar wel wat afnemen, verwacht Anlitz.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!