Nokia trekt zich terug uit Rusland

13-04-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Nokia trekt zich terug uit Rusland

Nokia verlaat de Russische markt. Dit zal geen impact hebben op de financiële vooruitzichten. "Het is voor Nokia sinds de begindagen van de invasie van Oekraïne duidelijk dat het niet mogelijk zou zijn om onze aanwezigheid in Rusland voort te zetten. De afgelopen weken hebben we de leveringen opgeschort, nieuwe contracten stopgezet en onze beperkte R&D-activiteiten uit Rusland verplaatst. We kunnen nu aankondigen dat we de Russische markt zullen verlaten. Tijdens dit proces blijft onze prioriteit de veiligheid en het welzijn van onze medewerkers", aldus Nokia.

Nokia meldt verder: "Om humanitaire redenen hebben westerse regeringen hun bezorgdheid geuit over het risico dat kritieke telecommunicatienetwerkinfrastructuur in Rusland uitvalt. Ze hebben ook benadrukt hoe belangrijk het is om te zorgen voor een continue stroom van informatie en toegang tot internet, wat het Russische volk perspectieven biedt van buitenaf. Daarom zullen we, nu we stoppen, ernaar streven de nodige ondersteuning te bieden om de netwerken te onderhouden en vragen we de relevante licenties aan om deze ondersteuning mogelijk te maken in overeenstemming met de huidige sancties.

Dit is de meest verantwoordelijke manier van handelen die Nokia kan nemen als we de Russische markt verlaten.

Wat betreft de financiële impact van de beslissing, was Rusland goed voor minder dan 2% van onze netto-omzet in 2021. Gezien de sterke vraag die we in andere regio's zien, verwachten we niet dat deze beslissing van invloed zal zijn op ons vermogen om onze vooruitzichten voor 2022 zoals voorzien in de Financieel rapport van Nokia voor het vierde kwartaal en het volledige jaar 2021, uitgegeven op 3 februari 2022. We verwachten dat deze beslissing zal leiden tot een voorziening in het eerste kwartaal van ongeveer € 100 miljoen, wat een impact zal hebben op onze gerapporteerde maar niet vergelijkbare financiële cijfers."

Terug naar nieuws overzicht