Wouter Hoeffnagel - 13 april 2022

Franse toezichthouder doet inval bij Orange France

Franse toezichthouder doet inval bij Orange France image

De Franse antimededingingsautoriteit is binnengevallen bij Orange France, meldt Capital op basis van een bron. De inval vond naar verluid op 10 maart plaats. Vier locaties zijn doorzocht, waaronder het hoofdkantoor. De invallen houden verband met machtsmisbruik in het Caribisch gebied en machtsmisbruik op de markt voor glasvezel.

Capital meldt dat Orange France zijn eigen dienstverlening volgens de lokale operator Dauphin Telecom heeft voorgetrokken tijdens de herbouw van het telecomnetwerk op de eilanden Saint-Barthélemy en Saint-Martin. Dit netwerk werd in 2017 platgelegd door de cycloon Irma. Aangezien de Franse overheid een meerderheidsbelang heeft in Orange France, is het bedrijf verplicht kleinere dienstverleners te faciliteren. Capital meldt dat de Franse toezichthouder onderzoekt of Orange France aan deze verplichting heeft voldoen.

Glasvezel

De tweede verdenking houdt verband met machtsmisbruik op de markt voor glasvezeltechnologie. Orange France is met een marktaandeel van bijna 40 procent een grote speler op deze markt. Het bedrijf moet concurrenten eerlijke toegang bieden tot zijn netwerk. Verschillende concurrenten stellen echter dat Orange hen deze toegang in het verleden heeft ontzegd.

Via de Alternatieve Telecom Operators (AOTA), een belangenvereniging die in 2020 is opgezet, dienden zij een klacht in tegen Orange bij de Franse antimededingingsautoriteit. Deze klacht werd in eerste instantie afgewezen. Capital meldt echter dat dit onderzoek wordt heropend. Dauphin Telecom en AOTA hebben niet gereageerd op een verzoek van Capital om een reactie op de berichtgeving.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!