Wouter Hoeffnagel - 14 april 2022

Een op de drie benoemde bestuursleden was afgelopen jaar een vrouw

Een op de drie benoemde bestuursleden was afgelopen jaar een vrouw image

Nederlandse besturen bestaat voor gemiddeld slechts 26% uit vrouwen. Het aandeel is gelijk aan vorig jaar, waarmee de groei stagneert. In het afgelopen jaar was in Nederland een derde van de benoemingen een vrouw.

Dit blijkt uit onderzoek van governance platform Diligent naar vrouwen in de bestuurskamer. De studie beoordeelde 5.482 openbare bedrijven in Nederland, en verder, naast landen uit de Europese Unie, Australië, Japan, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. De gemiddelde vrouwelijke vertegenwoordiging in de bestuurskamer neemt in veel regio's wereldwijd echter wél jaarlijks toe. Het Nederlandse gemiddelde is momenteel gelijk aan het mondiale cijfer, en was in 2019 nog maar 21%. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er volgend jaar verbeteringen zullen worden gezien, nadat nieuwe wetgeving in januari 2022 van kracht werd, waardoor er quota zijn gekomen voor genderdiversiteit in raden van bestuur en commissarissen.

Hajo Jansen, Regional Vice President West-Europa van Diligent: “Gendergelijkheid in de bestuurs­kamer zal in 2022 en verder een topprioriteit zijn voor Nederlandse bedrijven en er is in ons land geen gebrek aan briljante vrouwelijke bestuursleden. Voor bedrijven die op zoek zijn naar een (gender-)diverser bestuur, is het gemakkelijk om kandidaten te vinden en kansen te bieden aan vrouwen die op zoek zijn naar bestuursfuncties.”

Wetgeving voor ruim 5.000 grotere ondernemingen

Nieuwe benoemingen in de raad van commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland zijn onderworpen aan genderquota, en grote naamloze en besloten vennootschappen moeten ambitieuze doelstellingen voor genderevenwicht vaststellen voor hun bestuur van directeuren en tweede-laags managementfuncties.

De raden van commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen moeten uit ten minste een derde mannelijke en een derde vrouwelijke leden bestaan, en elke nieuwe benoeming in de raad die geen genderevenwicht bereikt, is nietig. Het genderquotum geldt voor naar schatting 100 bedrijven. De wet is echter ook van toepassing op raden van commissarissen en raden van bestuur, en voor bepaalde senior managementfuncties van grote NV's en BV's. Grote organisaties zijn organisaties die gedurende twee opeenvolgende jaren aan twee of meer van de volgende criteria voldoen: een balans van meer dan € 20 miljoen, een netto-omzet van meer dan € 40 miljoen en gemiddeld 250 of meer werknemers over het boekjaar. Naar schatting zal de wet effect hebben voor ongeveer 5.000 grote bedrijven. De SER zal de voortgang en naleving van de wet door bedrijven monitoren en haar bevindingen publice­ren.

Onafhankelijk

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse vrouwelijke bestuurders in 86% gevallen onafhankelijk zijn, vergeleken met slechts 51% van mannelijke bestuurders. Een bestuurder word geacht niet of minder onafhankelijk te zijn indien hij/zij in het recente verleden werknemer of lid van de directie is geweest, vergoedingen ontvangt behalve dan de vergoeding als lid van de raad van bestuur, recentelijk geen zakelijke relatie heeft gehad, en dergelijke.

Verder zijn vrouwelijke bestuursleden gemiddeld drie jaar jonger dan hun mannelijke collega's in Nederland (57,2 jaar versus 60,4 jaar). “Na twee jaar een pandemie te hebben meegemaakt die werkende vrouwen onevenredig zwaar treft, wilden we zien of de toename van het vrouwelijk leiderschap in de bestuurskamer nog vaart heeft gehouden. De vooruitgang in Nederland stagneert en we zijn nog ver verwijderd van het bereiken van gelijkheid. Nieuwe quota zouden moeten helpen om dit evenwicht te herstellen, en bedrijven moeten er rekening mee houden dat hun bestuurspraktijken rond diversiteit moeten voldoen aan recent aangenomen wetgeving”, vervolgt Jansen.

Diligent heeft internationaal de diversiteit van bestuurskamers ondersteund en werkt samen met 65% van de AEX en 37% van Euronext bedrijven om de governance wetgeving te begrijpen en het aantal vrouwen in senior bestuursfuncties te vergroten.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!