Ook door OMT-voorzitter Jaap van Dissel privémail gebruikt

19-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ook door OMT-voorzitter Jaap van Dissel privémail gebruikt

Niet alleen voormalig minister De Jonge van VWS, maar ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel maakte gebruik van zijn privémailaccount voor communicatie omtrent het coronabeleid. Het gaat om een Gmail-adres, waarvan Van Dissel onder meer communiceerde met andere OMT-leden, bewindslieden en collega's bij het RIVM.

Dit meldt De Volkskrant op basis van eigen onderzoek. Een woordvoerder van het RIVM meldt aan de krant dat Van Dissel deze keuze maakte aangezien het gebruik van privémail soms simpeler was. Onder meer met het oog op de grote hoeveelheid e-mail die Van dissel ontving. De woordvoerder meldt dat het inloggen soms lang kon duren, waardoor de systemen van het RIVM niet altijd 'even bruikbaar' waren.

Ook meldt het RIVM dat het privémailaccount van Van Dissel nooit is gebruikt voor het versturen van vertrouwelijke stukken. De Volkskrant wijst er echter op dat sommige bijlagen die Van Dissel via Gmail verstuurde te vertrouwelijk zijn om via een WOB-verzoek te worden vrijgegeven.

Ook Hugo de Jonge gebruikte privémail

Eerder bleek al dat ook voormalig minister Hugo de Jonge van VWS van zijn privémailaccount gebruik maakte tijdens de COVID-19 pandemie. Over twee weken moet De Jonge zich onder meer hiervoor verantwoorden in de Tweede Kamer.

Het gebruik van privémail is overigens niet verboden, maar wordt wel sterk afgeraden. Enerzijds met het oog op veiligheidsrisico's en anderzijds met het oog op WOB-verzoeken. Zo valt een privémailadres niet onder een overheidsinstantie. Hierdoor kan informatie verloren gaan.

Terug naar nieuws overzicht
Security