Catalaanse regering bespioneerd via Pegasus-spyware

19-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Catalaanse regering bespioneerd via Pegasus-spyware

Ambtenaren van de Catalaanse regering zijn bespioneerd met behulp van de Pegasus-spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group. Onder meer Pere Aragonès, sinds vorig jaar de leider van de regio Catalonië, zou zijn bespioneerd. Dat geldt ook voor andere topambtenaren van de Catalaanse regering.

Dit meldt CitizenLab aan The Guardian op basis van onderzoek. Pegasus is malware ontwikkeld door het bedrijf NSO Group. De spyware is sinds 2011 beschikbaar en leidde in het verleden regelmatig tot ophef. NSO Group stelt dat de malware bedoeld is voor het verzamelen van inlichtingen over terroristen en criminelen. De malware is echter ook ingezet voor het bespioneren van activisten, journalisten en politici.

Europese topambtenaren doelwit

Eerder bleek al dat Europese topambtenaren doelwit waren van Pegasus. Onder meer de Belgische Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders was doelwit, net als vier werknemers van de Europese Commissie. Al langer onderzoekt het Europees Parlement het gebruik van spionagesoftware in de Europese Unie (EU). Aanleiding hiervoor was de onrust die eerder is ontstaan over de Pegasus spyware van NSO Group.

Nu blijkt dat ook in Spanje de Pegasus-spyware is ingezet. Onder meer voor het bespioneren van de Catalaanse leider Pere Aragonès, evenals andere topambtenaren. De spionage vond in 2017 en 2022 plaats. In totaal zouden mobiele telefoons van 65 personen zijn besmet met spyware. In 63 van deze gevallen gaat het om de Pegasus-malware, meldt CitizenLab.

NSO Group ontkent

NSO Group ontkent de aantijgingen. Het bedrijf noemt CitizenLab, net als Amnesty International, een 'politiek gemotiveerde belangenorganisatie'. NSO Group stelt dat de organisatie 'onnauwkeurige en ongefundeerde rapporten' produceren op basis van 'vage en onvolledige informatie'.

Terug naar nieuws overzicht
Security