Tientallen miljoenen gestolen bij Beanstalk Farms

20-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Tientallen miljoenen gestolen bij Beanstalk Farms

Het gedecentraliseerde financiële platform Beanstalk Farms is getroffen door een omvangrijke diefstal. Een aanvaller maakte 80 miljoen dollar buit. Beanstalk Farms schat dat de schade door de aanval met 180 miljoen dollar echter fors hoger uitvalt.

Beanstalk Farms is een gedecentraliseerde financieel platform waar gebruikers bonen kunnen kopen, die per stuk een dollar kosten. Hiermee kunnen zij rente genereren. Deelnemers kunnen stemmen over wijzigingen aan het platform. De zwaarte van hun stem is afhankelijk van de investering die zij in het platform hebben gedaan.

Zeer omvangrijke lening

Van dit principe hebben de aanvallers misbruik gemaakt. Onbekende sloten voor korte tijd een zeer omvangrijke lening ter waarde van grofweg een miljard dollar af, waardoor zij voldoende overwicht kregen om zelfstandig beslissingen te kunnen doorvoeren. Dit stelde hen in staat de volledig financiële reserve van Beanstalk Farms te stelen.

De buit bedraagt naar schatting zo'n 80 miljoen dollar in Ethereum en zogeheten Beans. Het gestolen geld is inmiddels door Tornado Cash verwerkt, meldt blockchain securitybedrijf PeckShield. Tornado Cash is een zogeheten mixer waarmee gebruikers cryptovaluta ontraceerbaar kunnen maken.

CREAM Finance

Het is niet de eerste keer dat deze tactiek wordt gebruikt om een gedecentraliseerde financieel platform aan te vallen. Vorig jaar was CREAM Finance doelwit en werd in een vergelijkbare aanval beroofd van tenminste 18 miljoen dollar aan cryptovaluta.

Terug naar nieuws overzicht