Persoonlijke gegevens van Russische militairen gepubliceerd

Persoonlijke gegevens van Russische militairen gepubliceerd

19-04-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Persoonlijke gegevens van Russische militairen gepubliceerd

Twee datasets met persoonlijke informatie van Russische militairen en spionnen. De datasets zijn gepubliceerd door de Oekraïense geheime dienst, die stelt dat 'iedere Europeaan hun naam zou moeten kennen'.

Een van de datasets omvat de gegevens van zo'n 1.600 Russische troepen die in Bucha gestationeerd waren, waar vermoedelijk oorlogsmisdaden plaatsvonden. De tweede dataset omvat gegevens van 620 vermeende Russische spionnen die werkzaam zouden zijn voor de Russische FSB.

De stap is opvallend; het is voor zover bekend voor het eerst dat een geheime dienst tijdens een oorlog op grote schaal militairen doxet. Doxen is een fenomeen waarbij gegevens van personen ongevraagd online gepubliceerd. In het verleden waren onder meer politici doelwit van doxing.

Google verwijst niet naar lijsten

Zoekmachine Google heeft inmiddels actie ondernomen tegen de actie. Zo verwijst het bedrijf niet naar het PDF-bestand van de Oekraïense geheime dienst met militaire die gestationeerd zouden zijn geweest in Bucha. Google stelt dat de lijst in strijd is met zijn gebruikersbeleid, dat stelt dat persoonlijke informatie van mensen niet gepubliceerd mag worden. Google ging niet in op een verzoek van Wired om meer informatie.

Naar verwachting is de informatie die door de Oekraïense geheime dienst is gepubliceerd onder meer relevant voor onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne. Zo kunnen de lijsten worden gebruikt om bijvoorbeeld personen in video's en op foto's te identificeren.

Terug naar nieuws overzicht