Gartner verwacht ruim twintig procent hogere public cloud uitgaven

20-04-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner verwacht ruim twintig procent hogere public cloud uitgaven

De wereldwijde uitgaven van eindgebruikers aan public clouddiensten stijgen in 2022 naar verwachting tot in totaal $ 494,7 miljard. Dit is een groei van 20,4% ten opzichte van de $ 410,9 miljard omzet uit 2021. In 2023 bedragen de uitgaven van eindgebruikers naar verwachting bijna 600 miljard dollar.

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. "Cloud is de stuwende kracht achter de digitale organisaties van vandaag", zegt Sid Nag, research vice president bij Gartner. "CIO's zijn voorbij het tijdperk van irrationele uitbundigheid van het inkopen van cloudservices en zijn doordacht in hun keuze voor public cloudproviders om specifieke, gewenste zakelijke en technologische resultaten te behalen in hun digitale transformatietraject."

IaaS maakt grootste groei door

Infrastructuur-as-a-service (IaaS) maakt naar verwachting de hoogste groei door in de uitgaven van eindgebruikers in 2022 met 30,6%, gevolgd door desktop-as-a-service (DaaS) met 26,6% en platform-as-a-service (PaaS) bij 26,1% (zie tabel 1). De nieuwe realiteit van hybride werk zet organisaties ertoe aan hun personeel niet langer te voorzien van traditionele clientcomputingoplossingen, zoals desktops en andere fysieke in-office-tools. Organisaties bewegen in de richting van DaaS, waardoor de uitgaven in 2022 naar verwachting $ 2,6 miljard bereiken. cloud-native mogelijkheden door eindgebruikers rekeningen voor PaaS groeien tot $ 109,6 miljard aan uitgaven.

gartner-public-cloud-2023.png
"Cloud-native mogelijkheden zoals containerisatie, database platform-as-a-service (dbPaaS) en AI/machine learning bevatten rijkere functies dan gestandaardiseerde compute zoals IaaS of network-as-a-service", zegt Nag. "Als gevolg hiervan zijn ze over het algemeen duurder, wat de uitgavengroei stimuleert."

SaaS blijft grootste marktsegment

SaaS blijft het grootste marktsegment voor public clouddiensten, met een verwachte besteding van $ 176,6 miljard in 2022 door eindgebruikers. Gartner verwacht een constante snelheid binnen dit segment aangezien organisaties meerdere routes naar de markt met SaaS nemen, bijvoorbeeld via cloudmarktplaatsen. Ook blijven organisaties grote monolithische applicaties opbreken in composable delen voor efficiëntere DevOps-processen.

Opkomende technologieën in cloud computing zoals hyperscale edge computing en secure access service edge (SASE) verstoren aangrenzende markten en vormen nieuwe productcategorieën. Hierdoor onstaan extra inkomstenstromen voor public cloudproviders.

"Gedreven door de ontwikkeling van de belangrijkste cloudservices, verschuift de focus van differentiatie geleidelijk naar mogelijkheden die digitale bedrijven en operaties in organisaties rechtstreeks kunnen verstoren", aldus Nag. “Publieke clouddiensten zijn zo integraal geworden dat providers nu genoodzaakt zijn om maatschappelijke en politieke uitdagingen aan te gaan, zoals duurzaamheid en datasoevereiniteit.

Cloud als enabler

"IT-leiders die de cloud zien als een enabler in plaats van een einddoel, zullen het meest succesvol zijn in hun digitale transformatietrajecten", zegt Nag. "De organisaties die cloud combineren met andere aangrenzende, opkomende technologieën zullen het nog beter doen."

Gartner-klanten kunnen meer lezen in Forecast: Public Cloud Services, Worldwide, 2020-2026, 1Q22 Update. Ontdek ook meer in het gratis Gartner-webinar Cloud Computing Scenario: The Future of Cloud.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud