Wouter Hoeffnagel - 22 april 2022

Helft van de bedrijven voldoen niet op tijd aan ESG-doelstellingen

Helft van de bedrijven voldoen niet op tijd aan ESG-doelstellingen image

Slecht data management is het belangrijkste obstakel voor banken om hun ESG-doelstellingen te bereiken en te voldoen aan de toenemende druk vanuit regelgeving. Dit blijkt uit onderzoek van Avanade en European financial management association (Efma).

Uit een nieuw rapport van Avanade, leverancier van Microsoft-oplossingen, en Efma, een wereldwijde non-profitorganisatie opgericht door banken en verzekeraars, blijkt dat veel banken niet op koers liggen om hun doelstellingen op het gebied van milieu (environment), maatschappij (social) en governance (ESG) te halen. Het rapport, ‘Taking sustainability seriously: Are banks ready?’, benadrukt dat banken en financiële instellingen onder toenemende druk staan om hun ESG-voortgang bij te houden en te monitoren. Zo blijkt onder meer dat slechts de helft van de banken (53%) de wettelijk verplichte rapportage kan opleveren, bijna een derde (29%) daarvoor nog minimaal een jaar nodig heeft, terwijl bijna 1 op de 5 (18%) geen duidelijk beeld heeft van wat er wordt gevraagd. Meer dan de helft van de banken (57%) geeft toe pas in 2025 CO2-neutraal te kunnen opereren. Slechts 15% kan dit al wel claimen. 26% geeft aan dat ze in de volgende 12 tot 24 maanden CO2-neutraal zullen zijn.   

Uit het onderzoek blijkt verder dat maar 1 op de vier banken een klimaatrisicomodel heeft. Een derde (34%) streeft ernaar dit binnen zes maanden te realiseren. De overige banken zullen zeker het aankomende jaar nog niet in staat zijn de impact van verschillende klimaatscenario’s te testen. Bij 12% duurt dit nog twee jaar. Verder is duidelijk dat data-integratie de grootste barrière is om een goede klimaatrisico-analyse uit te voeren. Bijna een derde van de banken heeft moeite data over klimaatrisico’s te integreren in een raamwerk voor risicomanagement.

ESG positieve impact op reputatie

De meerderheid van de banken (70%) ziet dat hun ESG-activiteiten een positieve impact heeft op de reputatie en geloofwaardigheid. Dit werd genoemd als het grootste voordeel naast balansbescherming (50%), het aantrekken van jongere consumenten, zoals millennials en generatie Y/Z (44%) en beter energie- en afvalbeheer (34%). Het vergroten van de investeringen in ESG om jongere klanten aan te trekken is zelfs de belangrijkste prioriteit bij 42% van de banken, gevolgd door meer transparantie over de transitie naar een bedrijf met een lage CO-2 uitstoot (36%), meer openbaarmaking en rapportage (34%) en een groener productportfolio (32%).

Het 'Climate-related Financial Disclosures (TCFD)-raamwerk', dat in 2016 werd gecreëerd, is de wereldwijde standaard geworden voor klimaatrapportage. In 2020 voerde Nieuw-Zeeland als eerste een wet in die financiële dienstverleners verplicht de impact van klimaatverandering op hun bedrijf te rapporteren. In hetzelfde jaar kondigde de Britse Financial Conduct Authority aan dat alle beursgenoteerde Britse bedrijven met een premium notering in 2023 aan de vereisten van de TCFD zouden moeten 'voldoen of deze zouden moeten kunnen uitleggen'.

ESG-doelstellingen halen

Nic Merriman, European Lead Financial Services bij Avanade, zegt: “Het is duidelijk dat sommige banken moeite hebben hun ESG-doelstellingen te halen. Of het nu gaat om openbaarmaking en rapportage, het hebben van een klimaatrisicomodel of het maken van duidelijke keuzes over het al dan niet beëindigen van klantactiviteiten; er is nog genoeg te doen. Het integreren van klimaatdata in raamwerken voor risicomanagement is een grote zorg. Het goede nieuws is dat er technische oplossingen zijn om banken te ondersteunen nu ze worden geconfronteerd met toenemende regeldruk en de behoefte aan beter data management.”

"Banken zijn verder gegaan dan alleen het opnemen van ESG-doelen in hun missie", zegt John Berry, CEO van Efma, "Ze bekijken nu hoe ze duurzame verandering kunnen bewerkstelligen. Leiders bij banken zien duurzaamheid niet als een uitdaging, maar als een grote kans – waarschijnlijk de grootste in het komende decennium.”

Focus op vijf gebieden

Als banken de uitdagingen van een succesvolle transitie naar een CO2-arme economie willen aangaan, moeten ze zich focussen op vijf gebieden: volledige transparant zijn in hun activiteiten, hun productportfolio ‘vergroenen’ om jongere klanten aan te spreken, robuuste stresstests en scenarioanalyses maken voor klimaatrisico’s en gebruikmaken van technologie om data effectiever vast te leggen voor betere rapportages, scenarioplanning en risicomanagement. Als laatste is het zaak keuzes maken over waar zij volledig willen desinvesteren om aan te tonen dat er een duidelijke transitie is naar een koolstofarme investeringsportefeuille.

Meer informatie over de uitdagingen waar banken mee te maken hebben en hoe technologie hen kan helpen hun ESG-doelen te bereiken is beschikbaar in het volledige rapport.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!