Fenergo neemt Nederlandse Sentinels over

Het managementteam van Sentinels

25-04-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Fenergo neemt Nederlandse Sentinels over

Fenergo, een leverancier van digitale oplossingen voor Know your Customer (KYC) en client lifecycle management (CLM), gaat het het Nederlandse Sentinels overnemen. Sentinels is een Europese startup op het gebied van transactiemonitoring. De toepassingen van het bedrijf monitoren transacties van financiële instellingen met behulp van intelligente technieken om zo het witwassen van geld op te sporen.

De oplossingen van Sentinels zijn ontworpen om criminele transacties snel en op grote schaal op te sporen en te elimineren. Het van oorsprong Ierse Fenergo kan na de overname met behulp van de toepassingen financiële instellingen die de diensten van Fenergo gebruiken helpen om te voldoen aan KYC-eisen en anti-witwas-regelgeving (WWFT), terwijl ze hun klanten veilig en efficiënt onboarden. Zo kunnen ze sneller zaken kunnen doen.

Versneld opschalen

Sentinels kan onder de vleugels van Fenergo versneld opschalen, haar wereldwijde aanwezigheid uitbouwen en is beter in staat om aan de behoeften van grotere financiële instellingen te voldoen. Fenergo’s klanten kunnen het transactiegedrag van hun cliënten continue monitoren. Hiermee worden de uitgebreide klantprofielen verder verrijkt, stelt Fenergo. Dit leidt tot een rijker en continu begrip van klantenrisico’s.

“Sentinels is voor ons de ideale match omdat we een gezamenlijk doel hebben", stelt Marc Murphy, CEO van Fenergo: "Het oplossen van de toenemende compliance- en operationele uitdagingen waarmee financiële instellingen te maken hebben. Door transactiemonitoring toe te voegen aan onze oplossingen voor het onboarden van klanten en productcreatie, kunnen financiële instellingen het gedrag van klanten volgen en beoordelen en risico's voortdurend identificeren."

Toenemende compliance-uitdagingen

Deze gezamenlijke benadering van financiële criminaliteit stelt Fenergo volgens Murphy in staat om de toenemende compliance-uitdagingen waarmee financiële instellingen worden geconfronteerd, efficiënter aan te pakken. Dat is belangrijk in een tijd waarin de financiële sector te maken heeft met toenemende financiële criminaliteit, veranderende regelgeving, operationele inefficiënties en druk om een betere klantervaring te leveren.

Financiële instellingen geven daarom prioriteit aan investeringen die bijdragen aan een holistische en continue klantanalyse. Volgens onderzoek van Celent verwacht 63 procent van de financiële instellingen dat de budgetten voor de bestrijding van financiële criminaliteit en fraude zullen stijgen. 17 procent verwacht een stijging van meer dan 5 procent. De totale uitgaven voor AML- en KYC-technologie zijn sinds 2020 met 13 procent gestegen tot 10,7 miljard dollar.

Gebaseerd op cloud-technologie

De toepassingen van beide bedrijven zijn gebaseerd op cloud-technologie. Sentinels - in 2019 samen met venture studio Slimmer AI gelanceerd - onderscheidt zich naar eigen zeggen van andere transactiemonitoringsbedrijven door een combinatie van aanpasbare business rules, machine learning en netwerkanalyse te gebruiken. Deze aanpak moet de nauwkeurigheid van gedragsmatige klantrisicoprofielen en de detectie van financiële criminaliteit vergroten, stelt Joost van Houten, oprichter en CEO van Sentinels.

“Hoewel de kosten voor compliance tot een onhoudbaar niveau stijgen, is het negeren van steeds geavanceerdere criminele activiteiten gewoonweg geen optie. Het is daarom absoluut noodzakelijk voor financiële instellingen om datasilo's te doorbreken en het klantrisico holistisch te beoordelen op het gebied van KYC en transactiemonitoring. De gecombineerde kracht van Fenergo en Sentinels helpt toonaangevende financiële instellingen en fintech-bedrijven om perfect te voldoen aan de complexe regelgeving en om financiële criminaliteit succesvol te bestrijden.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud