Wouter Hoeffnagel - 25 april 2022

Europees akkoord bereikt over Digital Services Act

Europees akkoord bereikt over Digital Services Act image

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben akkoord bereikt over de Digital Services Act (DSA). Deze nieuwe Europese wetgeving zorgt voor strenger toezicht op online platforms en moet gebruikers meer bescherming bieden.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is blij met de komst van de DSA. Zij spreekt op Twitter van een historisch akkoord, dat online gebruikers beschermt, de vrijheid van meningsuiting borgt en nieuwe kansen creëert voor bedrijven. 

Illegale content sneller offline

De DSA is wetgeving die bedrijven onder meer dwingt sneller op te treden tegen illegale content. Denk hierbij aan desinformatie en oorlogspropaganda, maar ook haatzaaiende content. De regels die voor bedrijven gelden zijn afhankelijk van hun omvang, gemeten in aantallen gebruikers. Grote platforms met minimaal 45 miljoen gebruikers moeten aan strengere regels voldoen dan kleinere platforms.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Vernieuwing van de Europese digitale markt is van belang om álle ondernemers groeikansen te geven, eerlijke concurrentie te bevorderen en consumenten te beschermen. De DMA en DSA brengen de digitale markt voor iedereen dichterbij. We blijven innovatie stimuleren, worden minder afhankelijk van grote platforms, creëren meer markttoegang en gaan de verspreiding van illegale inhoud, cybercriminaliteit en misleiding van consumenten en ondernemers tegen.”

'Doorbraak in aanpak van desinformatie'

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering): “Deze wetgeving is een doorbraak in hoe we desinformatie aanpakken. Big tech-bedrijven moeten nu veel meer doen. Ze moeten bots en nepaccounts weren en samenwerken met onafhankelijke fact-checkers. Algoritmes die desinformatie stimuleren, moeten worden aangepast. Dat is een hele stap vooruit.”

Na een overgangstermijn moeten de DSA en Digital Markets Act (DMA) vanaf medio 2024 gaan gelden. Over de DMA werd in maart 2022 al een voorlopig politiek akkoord bereikt.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!