Europese afzet en omzet printers fors omlaag in Q1

28-04-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Europese afzet en omzet printers fors omlaag in Q1

Zowel de omzet als de afzet van printers daalden in het eerste kwartaal van 2022 jaar-op-jaar met dubbele cijfers. De zakelijke omzet bleef tot nu toe dit jaar wel ruim boven het gemiddelde van 2021. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Context.

Het volume daalde met 29 procent jaar-op-jaar een stuk harder dan de omzet, die 10 procent omlaag ging. Context had zelf worst case scenario’s voorspeld met een volumedaling van 26 procent en een omzetdaling van 14 procent.

Verzadigde consumentenmarkt

De daling was onder meer het gevolg van een verzadigde consumentenmarkt, met name op het niveau van instapprinters. Andere factoren waren een tekort aan componenten en grondstoffen, als gevolg waarvan de doorlooptijden stegen. Volgens Antonio Talia Head of Business Analysts bij Context, daalde de omzet minder hard dan het volume wegens een andere productmix dan een jaar eerder en meer verkoop van mid- en high-end apparaten, met name zakelijke printers.

Prijsstijgingen op de consumentenmarkt, gedreven door aanhoudende producttekorten, dreven ook de gemiddelde verkoopprijs (ASP) van producten op. Dit was vooral merkbaar voor het segment laserprinters, dat profiteerden van meer verkoop van A3-zakelijke printers, met name laser-randapparatuur met een enkele functie.”

Goede prestaties zakelijke segment

De omzet in het zakelijke segment steeg boven de index 100-basislijn uit, wat wijst op verbeterde prestaties ten opzichte van het gemiddelde van 2021. In de afgelopen weken is de kloof met de consumentenverkoopcijfers, die nog steeds ver onder de basislijn liggen, gegroeid.

“Een veranderende productmix, met meer verkochte high-end apparatuur en prijsstijgingen voor instap- en midrange-apparaten, resulteerde in een hogere ASP en over het algemeen sterke omzetprestaties voor het bedrijfsleven”, voegt Talia toe. “De heropening van kantoren en de herschikte IT-budgetten voor kantoorapparatuur dragen ook bij aan het opdrijven van de omzet.”

Dit leidde ertoe dat de zakelijke printeromzet in Europa in Q1 met slechts -2 procent op jaarbasis daalden, tegenover -22 procent in het consumentensegment. De zakelijke volumes daalden harder: met -13 procent op jaarbasis. De consumentenafzet daalden echter met maar liefst 36 procent in dezelfde periode.

Ontwikkeling per land

  • Per land bekeken vonden de grootste afzetdalingen plaats in België (-43,1%), het VK (43%), Noorwegen (43%), Litouwen (41,2%) en Estland (41%).
  • De grootste omzetdalingen waren er in Noorwegen (-22,8%), Portugal (-22,4%), België (-21,4%), Tsjechië (-19,5%) en Frankrijk (-15,2%).
  • In Nederland daalde het volume y-o-y met 15,9 procent en de omzet met 4,7 procent.
  • In vier landen steeg de omzet: Zweden (7,8%); Letland (3,7%); Litouwen 3,1%); Polen (2,3%).
Terug naar nieuws overzicht