Martijn Kregting - 03 mei 2022

Centric, DSS, verliezen kort geding over beslaglegging

Centric, DSS, verliezen kort geding over beslaglegging image

De bedrijven Centric en DSS hebben een kort geding verloren over de beslaglegging op een bedrag dat Centric-aandeelhouder Gerard Sanderink moet betalen aan zijn ex-echtgenote Brigitte van Egten. Dat meldt dagblad Tubantia. Van Egten had de rechtszaak aangespannen tegen Centric en DSS.

Centric hield zich tot voor kort verre van wat het als een privé-kwestie zag. Onlangs legde Centric echter samen met zusteronderneming DSS voor 1,96 miljoen euro beslag op een bedrag waarvan de rechtbank in Den Haag eind november 2021 had bepaald dat Sanderink het aan zijn ex moest betalen. Reden voor het beslag zou volgens Centric zijn dat het Van Egten verantwoordelijk acht voor vrijwel het volledige omzetverlies over 2019 en 2020, zo schrijft het FD. Zij willen daarom geld zien van Van Egten ter compensatie.

Misgelopen omzet

Sanderink, ook eigenaar van onder meer bouwbedrijf Strukton, stelt dat zijn ex schuldig was aan onder meer fraude en diefstal toen zij directeur was van Sanderinks zonnepanelenproducent DSS. Centric heeft naar eigen zeggen de afgelopen drie jaar tot 60 miljoen euro aan omzet misgelopen als gevolg van de ruzie van zijn in opspraak geraakte eigenaar Gerard Sanderink met diens ex.

Bestuurders van Centric en DSS stelden tegenover de voorzieningenrechter in Almelo dat Sanderink niet langer lid is van het bestuur en dat zij buiten hem om hadden besloten tot de beslaglegging. Toen Sanderink het door Van Egten geëiste dwangsombedrag van 1,9 miljoen euro niet meer kon uitbetalen, stapte zij naar de rechter.

Opheffing beslag

Voorzieningenrechter mr. De Beaufort beval in een verkort vonnis (de volledige motivatie volgt over twee weken) tot onmiddellijke opheffing van het beslag. Daarmee maakte hij duidelijk de motivatie van de twee bedrijven van een vordering op Van Egten niet aannemelijk te vinden. Centric en DSS mogen daarnaast geen nieuwe beslagen op het geld leggen, op straffe van een dwangsom van één miljoen euro.

De advocaat van Van Egten reageerde verheugd op het vonnis en benadrukte dat Centric 'het spoor volledig bijster is'. Centric zelf stelt op zijn website dat het binnenkort de volledige motivatie van de gerechtelijke uitspraak zal bestuderen.

Goed overleg

'Intussen hoopt het bestuur van Centric onverminderd dat er spoedig in goed overleg een eind komt aan het geschil tussen haar aandeelhouder, de heer G. Sanderink, en mevrouw Van Egten', schrijft Centric verder. In het geschil tussen Centric en Van Egten deed de IT-aanbieder haar, zowel voor als tijdens het kort geding, diverse keren een constructief voorstel om een goede uitweg te vinden voor beide partijen. 'Helaas accepteerde zij dit vooralsnog niet. Het bestuur van Centric betreurt de feitelijk misplaatste maar niettemin ongelukkige beeldvorming over de kwestie.'

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!