Wouter Hoeffnagel - 06 mei 2022

Mandaat voor Europol versterkt

Mandaat voor Europol versterkt image

Het mandaat voor Europol wordt definitief versterkt. Het Europees Parlement is deze week akkoord gegaan met dit voorstel. Het Europese agentschap moet hierdoor beter bewapend zijn tegen onder meer terrorisme en georganiseerde misdaad.

Het voorstel is aangenomen met 480 stemmen voor, 143 tegen en 20 onthoudingen. De nieuwe regels geven Europol meer mogelijkheden voor samenwerking met private spelers, waaronder telecom- en commnunicatiebedrijven. Zo moet Europol makkelijker de hand kunnen leggen op relevante persoonsgegevens. Deze kunnen worden gebruikt in onder meer de aanpak van terrorisme of kindermisbruik. Daarnaast gaat Europol nationale autoriteiten van EU-lidstaten ondersteunen bij het screenen van buitenlandse directe investeringen. Hierbij wordt gekeken naar de impact van deze investeringen op de veiligheid.

Een nieuwe grondrechtenfunctionaris moet controleren of hierbij alle rechten van Europeanen worden gerespecteerd. Dit wordt een taak van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EPDS). De organisatie houdt sinds 2004 toezicht op de wijze waarop Europese instellingen en organen omspringen met het recht op privacy en gegevensbescherming.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!