OM erkent betrokkenheid Nederland bij hacken van Sky ECC

05-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

OM erkent betrokkenheid Nederland bij hacken van Sky ECC

Nederland leverde een technische bijdrage aan het hacken van de aanbieder van versleutelde telefoons Sky ECC. Hierbij zijn zelfontwikkelde hacktools ingezet voor het onderscheppen van berichten.

Dit bevestigt een officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Brabant tijdens een inleidende zitting in een zaak die draait om meerdere drugslabs, meldt NU.nl. Communicatie via het telefoons van Sky ECC spelen hierbij een rol als bewijsmateriaal.

Techniek ontwikkeld

In de rechtszaal wezen advocaten op een document van een Parijse rechtbank waarover Crimesite onlangs berichtte. Hierin wordt gemeld dat 'Nederlandse rechercheurs en technici in het kader van een gemeenschappelijk onderzoeksteam een techniek hebben ontwikkeld'. Dankzij deze techniek kon communicatie worden onderschept.

Advocaat Arne Kloosterman stelt dat indien dit waar blijkt te zijn, dit grote gevolgen kan hebben voor de Nederlandse strafrechtpraktijk. Dat zou volgens de advocaat betekenen dat het OM de samenleving 'systematisch heeft voorgelogen'. De officier van justitie ontkent dit. Het OM erkent dat het Team High Tech Crime meewerkte aan de tapsoftware. Dit gebeurde echter onder Franse regie als onderdeel van een Frans onderzoek. Het OM stelt nooit te hebben tegengesproken dat er een bijdrage is geleverd.

Terug naar nieuws overzicht
Security