EU: Rusland zat achter aanval op satellietnetwerk rond invasie Oekraïne

10-05-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

EU: Rusland zat achter aanval op satellietnetwerk rond invasie Oekraïne

Rusland zit achter een aanval op het KA-SAT-satellietnetwerk van Viasat, dat kort voor de inval in Oekraïne plaatsvond. Dit stelt de Europese Unie, dat Moskou voor het eerst rechtstreeks beschuldigd van de aanval.

Het KA-SAT netwerk wordt ook in de EU gebruikt. Door de aanval ontstonden daardoor niet alleen in Oekraïne problemen, maar ook in de EU-lidstaten. Zo vielen onder meer Duitse windmolens stil en ontstonden storingen in tienduizenden modems. "De cyberaanval vond een uur voor de niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde invasie van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022 plaats, waardoor de militaire agressie mogelijk werd. Deze cyberaanval had een aanzienlijke impact en veroorzaakte willekeurige communicatiestoringen en -verstoringen bij verschillende overheidsinstanties, bedrijven en gebruikers in Oekraïne, en trof ook verschillende EU-lidstaten", schrijft de EU in een persbericht.

De Washington Post meldde eerder dat de Amerikaanse autoriteiten de aanval eveneens toeschrijven aan Rusland. Het Verenigd Koninkrijk beschuldigde Rusland dinsdag van de aanval. De EU sluit zich hier nu bij aan. Het spreekt van een 'onacceptabele cyberaanval' en een voorbeeld van 'Rusland's aanhoudende patroon van onverantwoord gedrag in cyberspace'.

Terug naar nieuws overzicht
Security