Ruim een op de drie Samsung smartphones is Galaxy S model

13-05-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Ruim een op de drie Samsung smartphones is Galaxy S model

In het eerste kwartaal van 2022 was Samsung - gemeten naar smartphonebezit - marktleider op de Nederlandse smartphonemarkt. Dat blijkt uit data van Telecompaper gebaseerd onderzoek onder ruim 17.000 respondenten in het Telecompaper Consumer Insights Panel.

In het eerste kwartaal van 2022 gaf 43 procent van alle Nederlandse smartphonebezitters in de leeftijd van 16 tot 80 jaar aan een toestel van Samsung te bezitten. Apple heeft - gemeten naar bezit - een marktaandeel van 36 procent. Ruim één op de drie (36%) Samsung bezitters heeft een toestel uit de Galaxy S-serie. 12 procent van alle Nederlandse gebruikers van Samsung smartphones, oftewel ruim 600.000 Nederlanders, gebruiken een Galaxy S model van vier jaar of ouder. Verder blijkt dat één op de vijf Samsung bezitters maakt gebruik van een model uit de Galaxy A5 serie.

In het eerste kwartaal van 2022 gaf 43 procent van alle Nederlandse smartphonebezitters in de leeftijd van 16 tot 80 jaar aan een smartphone van Samsung in gebruik te hebben. Daarmee waren in het eerste kwartaal ruim 5,6 miljoen Samsung smartphones in gebruik. 36 procent van alle Nederlanders had in het eerste kwartaal van 2022 een iPhone, waarmee bijna 4,7 miljoen Nederlanders in de onderzochte leeftijdsgroep een iPhone in bezit had.

Het percentage Nederlanders dat aangeeft een Samsung smartphone in bezit te hebben, is tussen het eerste kwartaal van 2018 en het eerste kwartaal van dit jaar niet veranderd en ligt stabiel op 43 procent. Bij Apple signaleert Telecompaper over deze periode een stijgende trend in het aantal Nederlanders dat aangeeft een iPhone te bezitten. In 2018 gaf 30 procent van alle Nederlanders aan een iPhone te hebben, in het eerste kwartaal van 2022 lag dit al op 36 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar maakte 8 procent van Nederlandse iPhone bezitters gebruik van een model uit de meest recente iPhone 13 serie. Telecompaper meet doorlopend de zogenaamde 'installed base' van smartphonemerken op de Nederlandse markt en ondervroeg hiervoor over de afgelopen 5 jaar iets meer dan 250.000 Nederlandse respondenten.

Ruim één op de drie Samsung smartphones is Galaxy S model
Van alle Nederlanders met een Samsung smartphone, had in het eerste kwartaal van 2022 iets meer dan een derde (36%) een model uit de high-end Galaxy S-serie. Dat blijkt uit specifiek onderzoek in het Consumer Insights Panel onder iets meer dan 2.300 respondenten. Samsung blijkt afgelopen jaren ook goede zaken gedaan te hebben met zijn Galaxy A5-serie, waaronder nu ook recente toestellen zoals de Galaxy A53 en A52 vallen. Eén op de vijf Nederlanders met een Samsung smartphone maakte in het eerste kwartaal gebruik van een toestel uit de Galaxy A5-serie.

15 procent van alle Samsung-gebruikers bezit een recent model uit de Galaxy S serie, toestellen uit de S22, S21 of S20 serie uit respectievelijk 2022, 2021 of 2020. Op individueel niveau zat de Samsung Galaxy S10 uit 2019 in het eerst van dit jaar nog het vaakst in de broekzak van Samsung-gebruikers: 5 procent van alle Nederlandse bezitters van een Samsung smartphone had toen een Galaxy S10.

12 procent Samsung bezitters heeft Galaxy S model van 4 jaar of ouder
Verder blijkt dat 12 procent van alle Nederlandse Samsung bezitters nog gebruik maakt van een model uit de Galaxy S7, S8 of S9 serie, uitgebracht tussen 2016 en 2018. Uitgedrukt in aantallen gaat het om meer dan 600.000 Nederlanders in de onderzochte leeftijdsgroep die nog gebruik maakt van een oud high-end model van Samsung. Deze toestellen worden door Samsung niet meer ondersteund middels software- en beveiligingsupdates. Deze aantallen geven het belang aan van een passend updatebeleid en laten ook de omvang zien van het fragmentatieprobleem waar Android mee te kampen heeft. Gebruikers van verouderde toestellen lopen hierdoor het risico op apps die niet meer werken of bijgewerkt kunnen worden krijgen ongemerkt ook te maken met hogere veiligheidsrisico's doordat beveiligingsproblemen in de software niet meer worden opgelost.

Sinds de introductie van de Samsung Galaxy S22, begin dit jaar, biedt Samsung voor belangrijke toestellen een updategarantie van vier jaar. Tot voor kort was dit drie jaar voor voorgaande high-end modellen en modellen met hoge verkoopvolumes zoals de Galaxy A5-serie. Dit betekent dat alle toestellen uit 2018 en eerder niet meer door Samsung worden ondersteund en geen updates meer ontvangen. Ter vergelijk: Apple biedt momenteel nog ondersteuning voor alle modellen die zijn uitgebracht sinds 2015, waardoor 94 procent van alle iPhones die in Nederland in gebruik zijn nog door Apple worden ondersteund. In Nederland heeft de helft van alle iPhone bezitters een iPhone model van vier jaar of ouder.

Terug naar nieuws overzicht