EU en VS komen met gezamenlijk plan voor aanpak chiptekort

EU en VS komen met gezamenlijk plan voor aanpak chiptekort

16-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

EU en VS komen met gezamenlijk plan voor aanpak chiptekort

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) gaan verstoringen in de leveringsketen rondom halfgeleiders samen aanpakken. De EU en VS willen onder meer een systeem dat vroegtijdig moet waarschuwen voor verstoringen in deze keten. Dit moet een wedloop tussen Westerse landen op het gebied van chipinvesteringen voorkomen.

De afgelopen dagen is door de EU en VS vergaderd over de plannen. Zij reageren hiermee op de omvangrijke chiptekorten die eerder ontstonden vanwege onder meer eerdere verstoringen in deze keten. Deze tekorten kennen meerdere oorzaken. Zo is de vraag naar digitale apparaten aan het begin van de COVID-19 pandemie aangetrokken, waardoor ook de vraag naar chips steeg. Tegelijkertijd kregen chipfabrieken te maken met onder meer beperkingen door de pandemie, zoals lockdowns. Tel daarbij andere factoren zoals natuurrampen en een al langer stijgende vraag naar digitale apparaten wereldwijd op.

Al langer wil de EU op het gebied van halfgeleiders zijn afhankelijkheid van het buitenland afbouwen. Onder meer met behulp van subsidies die chipfabrikanten moeten overtuigen tot productie op Europese bodem. Net als het plan dat de EU nu samen met de VS aankondigt moet productie op Europese bodem de impact van eventuele chiptekorten minimaliseren. De samenwerking met de VS heeft als doel investeringen in de chipindustrie in zowel de EU en VS te coördineren, en een subsidierace hierbij te voorkomen.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware