GGD: Schadevergoeding voor slachtoffers van datalek

17-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

GGD: Schadevergoeding voor slachtoffers van datalek

De GGD biedt slachtoffers van het datalek bij de organisatie een schadevergoeding aan van 500 euro. De schadevergoeding is beschikbaar voor 1.250 personen, waarvan medewerkers gegevens stalen en verhandelden.

Het lek zat in HPzone Light, een systeem dat de GGD inzet voor bron- en contactonderzoek. Medewerkers bleken in staat op grote schaal data uit dit systeem te exportere. Een tweede systeem, CoronIT voor testgegevens, werd eveneens misbruikt. Een voormalig GGD-medewerker lekte zeker 150 persoonsdossiers. De Autoriteit Persoonsgegevens tikte in reactie op het datalek eerder het ministerie van Volksgezondheid op de vingers. Hoewel boetes uitbleven, kondigde de toezichthouder wel aan de situatie bij de GGD te monitoren.

Schadevergoeding voor 1.250 mensen

Bij de lekken zijn gegevens van zeker 1.250 mensen gestolen en verhandeld. Deze groep burgers ontvangt een schadevergoeding van 500 euro, maakte de GGD onlangs via een brief bekend.

Eerder spande stichting ICAM een rechtszaak aan tegen het ministerie van Volksgezondheid. De stichting wil dat het ministerie een schadevergoeding van 500 tot 1.500 euro betaalt aan iedere burger waarvan persoonsgegevens via de GGD-systemen toegankelijk waren. Het zou gaan om 6,5 miljoen personen. Stichting ICAM laat al weten niet tevreden te zijn over de schadevergoeding van de GGD. Niet alleen noemt de stichting het bedrag te laag, ook wijst het erop dat slechts 1.250 mensen deze schadevergoeding aangeboden krijgen.

Terug naar nieuws overzicht
Security