De Volkskrant: Premiet Rutte verwijderde jarenlang dagelijks sms-verkeer

Premier Mark Rutte

18-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

De Volkskrant: Premiet Rutte verwijderde jarenlang dagelijks sms-verkeer

Premier Mark Rutte (foto) wiste jarenlang dagelijks sms-berichten van zijn telefoon, naar eigen zeggen met het oog op ruimtegebrek. Berichten die Rutte zelf relevant vond liet hij archiveren door ambtenaren.

Dit meldt De Volkskrant op basis van informatie die bekend is geworden tijdens een rechtszaak die het dagblad heeft aangespannen. De krant vroeg in 2020 op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) sms-berichten van Rutte gerelateerd aan het coronabeleid op. Uiteindelijk werden door het ministerie van Algemene Zaken echter alleen berichten gedeeld die Rutte naar ambtenaren stuurde om te worden gearchiveerd.

De Volkskrant legde zich hierbij niet neer. De krant wees er onder meer op dat onder de Archiefwet correspondentie gerelateerd aan de functie niet zomaar mogen worden vernietigd. Dit kan ook betrekking hebben op sms-verkeer. Ook wijst de Volkskrant erop dat er niet op de telefoon van Rutte is gezocht naar sms-berichten.

'Nieuwe zoektocht is zinloos'

De Landsadvocaat noemt een nieuwe zoektocht op de telefoon naar sms-berichten echter 'zinloos'. Het apparaat zou ruimte bieden voor slechts twintig berichten. Rutte zou hierdoor genoodzaakt zijn geweest zijn inbox dagelijks te lagen. De premier zou overigens wel een telefoon met meer opslag tot zijn beschikking hebben gehad, maar deze alleen hebben gebruikt voor het volgen van het nieuws.

Rutte zou inmiddels zijn gestopt met het dagelijks wissen van zijn sms-berichten. De premier zou inmiddels een nieuwe telefoon hebben gekregen van de Rijksvoorlichtingsdienst. Het oude exemplaar zou niet meer voldoende worden ondersteund.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility