Google en Twitter niet aansprakelijk voor nepadvertenties BN'ers

18-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Google en Twitter niet aansprakelijk voor nepadvertenties BN'ers

Google en Twitter zijn niet verantwoordelijk voor nepadvertenties waarin namen en foto's van bekende Nederlanders zijn misbruikt om consumenten te overtuigen tot crypto-investeringen. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de makers van de nepadvertenties. Dit oordeelt de rechtbank Amsterdam in een tweetal zaken die zijn aangespannen door Alexander Klöpping, Arjen Lubach, ort Kelder en Willem Middelkoop.

In de rechtszaken stelden de klagers dat Google en Twitter te weinig actie ondernemen tegen de nepadvertenties. De rechtbank is het hier niet mee eens en stelt dat de bedrijven niets verweten kan worden. Wel oordeelt de rechter dat Google Kelder gegevens moet verstrekken van de makers van nepadvertenties waarin zijn naam en foto worden gebruikt. Twitter hoeft dit echter niet, aangezien de eisers onvoldoende konden onderbouwen waarom dit nodig is.

"Ik vind het een laffe uitspraak", zegt Kelder in een reactie tegen de NOS. "Die platforms hebben zoveel macht. Daar ben je als klein BN'ertje gewoon aan overgeleverd. In feite ben je vogelvrij als je wordt opgelicht." De presentator denkt dat de rechter het niet aandurfde om de bedrijven aan te pakken. "Ik ben teleurgesteld, maar de rechter is de baas."

Terug naar nieuws overzicht