Ericsson wijzigt groepsstructuur en directie

18-05-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Ericsson wijzigt groepsstructuur en directie

Ericsson brengt wijzigingen aan in de groepsstructuur en het Executive Team om zichzelf te positioneren om zijn strategie en groeiambities uit te voeren en tegelijkertijd te blijven investeren in R&D om zijn technologisch leiderschap te behouden. De nieuwe Executive Team rollen en de nieuwe organisatie gaan in per 1 juni 2022.

Business Area Cloud-software en -services

Om toonaangevend te zijn op het gebied van mobiele infrastructuur, wordt een Business Area Cloud Software and Services gecreëerd door de Business Area Digital Services en Business Area Managed Services samen te voegen. Hierdoor kan Ericsson profiteren van de convergentie van cloud, software en services. Door de nieuwe structuur zal Ericsson investeringen in R&D kunnen benutten, cloud-native expertise kunnen vergroten en zijn gecombineerde aanbod voor automatisering en AI voor dienstverlening kunnen opbouwen. Hierdoor kan Ericsson voortbouwen op het succes van de afgelopen jaren, waaronder een sterke ontwikkeling in het cloud-native 5G-kernportfolio, waarbij 16 van de 20 grootste operators wereldwijd voor Ericsson hebben gekozen. Managed Services heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke transformatie ondergaan met de introductie van de AI-gestuurde Ericsson Operation Engine,

Per Narvinger wordt benoemd tot Senior Vice President en hoofd van Business Area Cloud Software and Services en zal lid worden van het Ericsson Executive Team. Narvinger is momenteel hoofd Product Area Networks binnen Business Area Networks.

Jan Karlsson, momenteel hoofd van Business Area Digital Services, zal het Executive Team verlaten en in plaats daarvan de ontwikkeling van het Global Network Platform aansturen, rapporterend aan CEO Börje Ekholm. Zoals eerder gecommuniceerd, zal Peter Laurin, momenteel hoofd van Business Area Managed Services, Ericsson verlaten voor kansen buiten Ericsson.

“Via de nieuwe Business Area Cloud Software and Services bieden we oplossingen die onze klanten helpen de steeds complexere netwerken te automatiseren voor kostenvoordelen en een snelle marktintroductie. Door de twee bedrijfsgebieden te combineren, kunnen we onze investeringen in orkestratie en AI-oplossingen coördineren door gebruik te maken van inzichten uit onze netwerkactiviteiten. Dit zal ons toelaten om een technologieleider te blijven in een constant evoluerende markt. Ik kijk ernaar uit om met Per samen te werken terwijl we de volgende stappen zetten om de groeiambities van Ericsson te verwezenlijken. Ook wil ik Jan en Peter bedanken voor hun bijdragen aan het Executive Team. Ze hebben allebei een belangrijke rol gespeeld bij het uitvoeren van onze gerichte strategie en de ommekeer van Ericsson”, zegt Börje Ekholm.

Zakelijke draadloze oplossingen voor ondernemingen

Een nieuwe Business Area Enterprise Wireless Solutions, bestaande uit de huidige Cradlepoint-activiteiten en Dedicated Networks, is gecreëerd om volledige verantwoordelijkheid en focus te nemen om oplossingen te ontwikkelen om aan de groeiende behoeften van ondernemingen te voldoen en een toegewijde go-to-market-organisatie te creëren voor zakelijke klanten, waaronder gebruik te maken van de bestaande relatie met dienstverleners. De nieuwe Business Area stelt Ericsson in staat voort te bouwen op recent succes, waaronder een sterke groei voor Cradlepoint naarmate de 5G-dekking op de Amerikaanse C-band toeneemt en de lancering van Ericsson Private 5G (EP5G) in verschillende toonaangevende markten.

George Mulhern wordt benoemd tot Senior Vice President en hoofd van Business Area Enterprise Wireless Solutions en zal lid worden van het Ericsson Executive Team. Mulhern is momenteel CEO van Cradlepoint.

Åsa Tamsons will continue in her role as Senior Vice President and head of Business Area Technologies & New Businesses which will continue to focus on developing new business solutions to accelerate growth across Ericsson’s core and enterprise businesses – building on the successful model established to incubate new growth businesses, such as Dedicated Networks and Cradlepoint.

“Met deze verandering zetten we belangrijke stappen in onze reis om onze strategie uit te voeren. De nieuwe Business Area Enterprise Wireless Solutions zullen de focus en voorwaarden bieden die we nodig hebben om te gedijen in de zakelijke markt en de volgende golf van succes voor dit bedrijf veilig te stellen. We zijn ook verheugd om te blijven investeren in nieuwe bedrijven voor onze groei op lange termijn via het beproefde model dat is opgesteld in Business Area Technologies & New Businesses. Ik wil George van harte welkom heten als hij toetreedt tot het Executive Team van Ericsson“, zegt Börje Ekholm.

Het bedrijf verandert ook zijn groepsfunctiestructuur door een Group Function Global Operations toe te voegen. Deze functie combineert de vele ondersteunende functies die momenteel over het bedrijf verspreid zijn, waaronder Sourcing, IT, Digitale Transformatie, Groepsverkoop, Vastgoed en de operationele delen van de People- en Finance-functies. Door een wereldwijde operatiefunctie te creëren, zal Ericsson zijn wereldwijde operaties effectiever en consistenter kunnen uitvoeren in de hele organisatie.

Moti Gyamlani wordt benoemd tot Senior Vice President en hoofd van Group Function Global Operations en zal lid worden van het Ericsson Executive Team. Moti is momenteel werkzaam als Head of Group Sourcing.

“Global Operations is opgericht om de beste klant- en werknemerservaring te bereiken door de end-to-end processtromen in het bedrijf te vereenvoudigen en te digitaliseren. Door deze functie te creëren, kunnen we beter inspelen op de behoeften van onze klanten en onze mensen beter ondersteunen, waardoor we wendbaarder en concurrerender worden. Het is geweldig om Moti te verwelkomen in het Executive Team en ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken om een wereldwijde operatiefunctie van wereldklasse te creëren”, zegt Börje Ekholm.

Wijzigingen in het uitvoerend team

Arun Bansal, momenteel Executive Vice President en Head of Market Area Europe and Latin America, zal het bedrijf verlaten om andere kansen na te streven en zal daarom met onmiddellijke ingang zijn functie als EVP neerleggen. Hij werkt sinds 1995 bij Ericsson en is de laatste vijf jaar in zijn huidige functie. Het waarnemend hoofd van Market Area Europe en Latin America zal afzonderlijk worden aangekondigd.

“Arun heeft de afgelopen vijf jaar ons Marktgebied Europa en Latijns-Amerika geleid en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het stimuleren van veranderingen in de hele organisatie en bij het aangaan en onderhouden van enkele van onze belangrijkste klantrelaties. Ik wens Arun het allerbeste bij zijn toekomstige inspanningen”, zegt Börje Ekholm.

“Na de ommekeer van het bedrijf gaat Ericsson een nieuwe groeifase in. De gewijzigde groepsstructuur die we vandaag aankondigen, biedt geweldige kansen voor onze mensen, onze klanten en ons bedrijf en zal ons in staat stellen om onze kernactiviteiten op het gebied van mobiele infrastructuur verder te laten groeien en te profiteren van de snelgroeiende zakelijke markt. Binnen 2-3 jaar willen we ons langetermijndoel bereiken om sneller te groeien dan de markt en een EBITA-marge (exclusief herstructureringskosten) van 15-18% voor de Groep. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met het nieuwe Executive Team en het hele Ericsson-team, terwijl we ons werk versnellen om onze strategie uit te voeren, onze bedrijfscultuur te versterken en het bedrijf verder te laten groeien met verhoogde winstgevendheid”, besluit Ekholm.

Rapportagesegmenten

In navolging van de nieuwe groepsstructuur zal Ericsson de volgende rapportagesegmenten hebben:

Segment Networking (ongewijzigd)
Segment Cloud Software en Services (overeenkomend met voormalige Digital Services en Managed Services)
Segment Enterprise (Enterprise Wireless Solutions and Technologies & New Businesses). Na afronding van de overname zal Vonage een aparte Business Area vormen die in dit segment is opgenomen.
Segment Overig (inclusief mediabedrijven en eenmalige producten)

De nieuwe segmentrapportagestructuur wordt toegepast vanaf het derde kwartaal van 2022. De herwerkte financiële gegevens voor de nieuwe segmenten voor 2020-2022 zullen in september 2022 worden gepubliceerd, voorafgaand aan het kwartaalrapport over het derde kwartaal.

Terug naar nieuws overzicht