Een introspectieve kijk op CO2-reductie

Michiel Panders

19-05-2022
Deel dit artikel:

Een introspectieve kijk op CO2-reductie

Om écht duurzaam te zijn moet je processen en toeleveringsketens doorlopend tegen het licht houden - en dat vergt voor elk bedrijf een heel andere aanpak. We nemen een aantal elementen die in onze branche van invloed zijn op CO2-uitstoot onder de loep.

Afstand tot klanten

Efficiëntere productieprocessen en machines zorgen voor een lagere CO2-uitstoot. Maar de afstand tot uw klanten en markten is misschien wel belangrijker. Lokaal produceren of assembleren verbetert de leveringssnelheid en kan de CO2-uitstoot misschien wel sterker terugdringen dan wijzigingen in uw productieproces.

‘First time right’

Als een product moet worden geretourneerd door een defect of incompatibiliteit, dan gaat alle winst van een koolstofarm productieproces verloren. 'First time right'-leveringen betekenen dat er niets hoeft te worden teruggestuurd - dus geen afval van producten, verpakkingen of extra transporten. Dat vereist strikte naleving van fabricage- en testprotocollen, maar ook het met klanten doorlopen van plannen, architectuurvoorstellen en installatieprocessen. ‘First time right' heeft betrekking op zowel product- als leveringskwaliteit: als u precies datgene verzendt wat nodig is, wanneer het nodig is, met de meest geschikte verzendmethode, verbetert u de algehele CO2-prestaties.

Configureren en integreren van oplossingen

Voorheen leverden we oplossingen voor glasvezelbekabeling en -beheer als ‘bouwpakketten’, met afzonderlijk verpakte componenten. Nu bieden we klanten een configuratietool waarmee ze hun oplossing kunnen configureren. Vervolgens ontvangen ze volledig geassembleerde, passend verpakte modules. Dat betekent aanzienlijk minder afval: het verpakkingsvolume is met 67% verminderd.

Modulaire aanpak

Waarom zou je koeling, stroomvoorziening, brandbeveiliging, of verhoogde vloeren in een grote ruimte installeren als je maar één of misschien een paar racks gebruikt? KMO's die - nog - geen groot datacenter nodig hebben, kunnen kiezen voor een 'DC in a rack' met geoptimaliseerde stroomvoorziening, koeling, enzovoort. Groeiende bedrijven kunnen racks toevoegen of hun DC verplaatsen, in plaats van een volledig nieuwe installatie te bouwen inclusief brandbeheer, stroomvoorziening, koeling enzovoort. Dat is sneller en goedkoper, en verlaagt ook de CO2-voetafdruk. Het (her)bouwen van speciaal ingerichte ruimtes heeft milieutechnisch meer impact dan het verplaatsen van een op zichzelf staande, vooraf geconfigureerde oplossing.

Slimmer werken met data

Data en AI zijn cruciaal voor het continu optimaliseren van logistieke, productie- en supply chain-processen. Ze bieden waardevolle inzichten die u in staat stellen energiebesparende aanpassingen door te voeren. In datacenters is gerichte koeling bijvoorbeeld cruciaal om efficiënter uit te breiden, of in te krimpen. Datagestuurd beheer van verlichting, verwarming, enzovoort, helpt ook de algemene duurzaamheidsprestaties van bedrijven te verbeteren. Geïntegreerde intelligente gebouwoplossingen, gebaseerd op een gemeenschappelijk platform zoals IP, maken het meeste van deze voordelen.

Optimaal gebruik maken van stroom

Als elk rack van 10 kW wordt voorzien, kun je met de huidige verwerkingscapaciteit in combinatie met de dichtheid van de apparatuur slechts 50%-60% van dat rack vullen. Er zijn niet genoeg kW's per rack om meer hardware van stroom te voorzien. Ondanks betere prestaties van de apparatuur en een hogere dichtheid, bouwt en koelt u uiteindelijk grotere ruimten dan u eigenlijk nodig hebt. Gerichte koeling en nieuwe low-power chip- en geheugenontwerpen verminderen niet alleen het energieverbruik, maar verminderen ook het ruimtegebruik door de rekenkracht per vierkante meter te verhogen.

Koper versus glasvezel

Niet alle koperkabels kunnen worden vervangen door glasvezel, maar voor elk deel van het netwerk loont het de moeite om te onderzoeken welk type bekabeling de beste milieuprestaties biedt, waarbij wordt gekeken naar aspecten zoals stroomverbruik in ruststand. Volgens BREKO, de belangrijkste Duitse breedbandvereniging, blijkt dat kopernetwerken tot zeventien keer meer elektriciteit verbruiken dan glasvezelnetwerken. Een studie van het Duitse Umweltbundesamt (milieuagentschap) laat zien dat de CO2-uitstoot per uur videostreaming voor FTTH slechts de helft bedraagt van die van het snelste kopernetwerk. Glasvezel is licht en dun, wat de transport-emissies verlaagt, en wordt gemaakt van silicaat, dat in vrijwel onbeperkte hoeveelheden beschikbaar is. Als het gaat om datatransmissie is 1 kg glas even krachtig als 1000 kg koper. Een studie van de FTTH Council Europe toont aan dat glasvezelnetwerken per gigabit 88% minder broeikasgassen uitstoten dan de bestaande technologieën.

Kritische heroverweging

Duurzaamheidsprestaties en CO2-reductie zijn ook essentieel voor de ‘branding’ van bedrijven en het aantrekken van jong talent. Milieuvriendelijk zijn betekent niet alleen efficiëntere technologieën en materialen gebruiken, vinkjes zetten, en uw resultaten delen - dit vereist het voortdurend plaatsen van vraagtekens bij bedrijfsprocessen die vaak in decennia niet fundamenteel zijn veranderd. Deze benadering van duurzaamheid moet verankerd zijn in de bedrijfscultuur. Het volgen van richtlijnen en tegelijkertijd kritisch bekijken van bestaande manieren om koolstofuitstoot te verminderen, geeft de meest duurzame resultaten.

Door: Michiel Panders (foto), R&M General Manager Europa

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters