Wouter Hoeffnagel - 24 mei 2022

Tim Srock over snelle groei van Mendix

Tim Srock over snelle groei van Mendix image

Mendix maakt een snelle groei door. Tim Srock (foto) die een half jaar geleden Derek Roos opvolgde als CEO leidt Mendix in de volgende fase van hypergroei, geeft aan wat zijn visie en focus zijn voor de komende tijd. Volgens Srock hoort Mendix thuis in het hart van de software stack. Hij heeft een bredere visie voor Mendix waarbij het bedrijf centraal staat in een ecosysteem dat inspeelt op de vele kritische eisen van de digital-first economie. Op korte termijn ligt de nadruk op hyperautomatisering voor grotere operationele efficiëntie en hyperpersonalisatie voor geweldige klantervaringen.

Sinds Srock, eerst als CFO, later als CEO bij Mendix aan de slag is gegaan, is het bedrijf zowel qua personeel als omzet meer dan verdrievoudigd. "Onze strategie voor de toekomst is duidelijk", zegt Srock. “We zijn stevig verankerd als leider op het gebied van low-code. Nu maken we gebruik van dat leiderschap om een uitgebreid ecosysteem te bouwen en onze plaats in te nemen als het platform dat bedrijven helpt te transformeren. We positioneren ons in het centrum van applicatie-ontwikkeling voor bedrijven en als het ideale platform voor vrijwel elke branche."

Partnerprogramma

Dat Mendix-ecosysteem omvat een snel groeiend Mendix-partnerprogramma. Dit programma is ontworpen om groei te stimuleren door te focussen op technologie en go-to-market-samenwerkingen die ervoor zorgen dat sneller en gemakkelijker low-code-oplossingen gebouwd kunnen worden.

Een voorbeeld hiervan is de uitbreiding van de samenwerking tussen Mendix en Amazon Web Services (AWS), die onlangs werd aangekondigd waarmee het Mendix low-code platform beschikbaar is in de AWS marketplace. Zo hebben AWS-klanten de beschikking over slimme automatiseringsoplossingen in verschillende sectoren zoals financiële dienstverlening en de maakindustrie. 

Nieuwe en uitgebreide samenwerkingen

Ook breidt Mendix samenwerkingen uit met go-to-market partners zoals het Nederlandse CLEVR dat organisaties helpt hun Mendix-reis een vliegende start te geven. CLEVR bouwt ook zijn eigen applicaties voor klanten met Mendix.

Daarnaast omvat het Mendix-ecosysteem de Mendix Academy, App Factory, Digital Execution Practice en een betrokken community van 50 miljoen gelicentieerde gebruikers. Alleen al in 2021 hebben 230.000 ontwikkelaars en meer dan 300 gecertificeerde partners 120.000 Mendix-applicaties gebouwd.

Industry clouds

Tijdens Mendix World 2021 introduceerde het bedrijf nieuwe industry clouds die zijn ontworpen om het Mendix-ecosysteem een impuls te geven, in eerste instantie voor de maakindustrie en financiële dienstverlening. De volgende zijn verticale clouds voor de publieke sector, het onderwijs en de gezondheidszorg. Het bedrijf voltooide ook de overname van TimeSeries, een van origine Nederlandse internationale IT-dienstverlener gespecialiseerd in verticale oplossingen die zijn ontwikkeld op het Mendix-platform.

De ruim 300% groei van Mendix in jaarlijkse terugkerende omzet (ARR) sinds de overname door Siemens, omvat groei in een breed scala aan verticale markten, van financiële dienstverlening en verzekeringen tot retail, transport, de publieke sector en de maakindustrie. Het Mendix-platform is een kerncomponent in Xcelerator, Siemens' geïntegreerde portfolio van software en services. Klanten zetten het platform in om hun uitdagingen op te lossen en digitale transformatie te stimuleren door middel van low-code.

Nieuwe klanten

Mendix heeft een groot aantal klanten aan zijn portfolio toegevoegd, waaronder Schaeffler, een wereldwijde leverancier voor de automobiel- en industriële sectoren. Andere nieuwe klanten zijn onder meer een groot multinational conglomeraat in de Filippijnen; een groot transport- en logistiekbedrijf, ook gevestigd in de pacific; en een achtcijferige deal met één van 's werelds grootste autobedrijven.

Internationale expansie

In 2021 breidde het bedrijf uit naar China, Japan, Korea en Australië/Nieuw-Zeeland (ANZ). Mendix versterkte ook zijn aanwezigheid in de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) en vestigde zijn aanwezigheid in het Midden-Oosten. Ook breidde het zijn Europese aanwezigheid uit in Frankrijk, Italië en de Scandinavische landen.

De positie van Mendix wordt erkend door verschillende analisten. Zo werd Mendix voor het vijfde opeenvolgende jaar benoemd tot leider in het Gartner Magic Quadrant for Low-Code Enterprise Application Platforms en voor het derde jaar op rij leider in het Gartner Magic Quadrant for Multiexperience Development. Verder is Mendix al vier jaar achtereen leider in de Forrester Low-Code Wave.

"Tim heeft een belangrijke rol gespeeld in het bereiken van de leiderschapspositie van Mendix in de sector en bijgedragen aan het succes van het bedrijf", zegt Tony Hemmelgarn, president en CEO van Siemens Digital Industries Software. “Hij begrijpt het bedrijf en zijn cultuur, en hij ziet de enorme kansen voor Mendix. De wereld is de afgelopen 24 maanden ingrijpend veranderd en bedrijven in vrijwel elke branche moeten een ommezwaai maken om relevant te zijn in de nieuwe digital-first economie. Tim is erop gefocust met Mendix de flexibiliteit, de oplossingen, de nieuwe technologie en de medewerker- en klantgerichtheid te leveren die ondernemingen nodig hebben om te slagen.”                            

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!