AP wil strengere voorwaarden in Europese voorstellen tegen witwassen

24-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

AP wil strengere voorwaarden in Europese voorstellen tegen witwassen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is niet blij met een aantal Europese wetsvoorstellen die financiële instellingen verplicht tot het uitvoeren van diepgravendere onderzoeken naar hun klanten. De voorstellen zijn bedoeld om witwassen harder aan te pakken, maar de AP en andere Europese toezichthouders willen dat strengere voorwaarden worden toegevoegd.

De wetsvoorstellen bepalen dat banken controles moeten uitvoeren op mensen en bedrijven om witwassen of de financiering van terrorisme op te sporen. Indien hiervan vermoedens bestaan, moeten zij diepgravend onderzoek doen en hiervan melding maken bij de autoriteiten. Dit kan er onder meer toe leiden dat mensen onterecht geen bankrekening meer mogen openen. En dat gevoelige gegevens over bijvoorbeeld religie en gezondheid zonder noodzaak worden gebruikt.

'Rechtsbescherming van mensen garanderen'

‘Iedereen heeft financiële diensten nodig om normaal te kunnen leven’, zegt AP-bestuurder Katja Mur. ‘Zonder bankrekening kun je je salaris niet ontvangen en je rekeningen niet betalen. Krijg jij onterecht het stempel ‘witwasser’, dan word je buiten de maatschappij gezet. Banken moeten dus zeer zorgvuldig met jouw persoonsgegevens omgaan en voorkomen dat je onterecht zo’n stempel krijgt. Goede wetgeving moet de rechtsbescherming van mensen garanderen. Dat is met de huidige voorstellen echter niet het geval.’

De toezichthouders willen onder meer strengere regels voor datahandelaren. Deze partijen leveren lijsten aan van mensen die standaard extra gecontroleerd moeten worden. Denk hierbij aan 'politiek prominente personen’ en mensen uit hun directe omgeving. De toezichthouders pleiten voor strengere regels voor de inzet van deze datahandelaren. Dit moet voorkomen dat mensen onterecht als crimineel worden bestempeld.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Security