Canalys: Pc-markt licht gekrompen

24-05-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Canalys: Pc-markt licht gekrompen

Het aantal verscheepte pc's (desktops, notebooks en werkstations) in West-Europa 15,8 miljoen stuks. Dit komt neer op een daling van 3% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Knelpunten in de bevoorrading, de dreiging van een recessie en toenemende geopolitieke spanningen beperkten de groei aan het begin van 2022. Lenovo blijft marktleider en verscheepte 4,1 miljoen pc's in West-Europa in het eerste kwartaal van 2022. Lenovo beschikt over een marktaandeel van 26%. HP volgt op de tweede plaats en leverde 3,9 miljoen eenheden voor een aandeel van 25%. Dell, Apple en Acer completeerden de top vijf met respectievelijk 14%, 10% en 9% marktaandeel.

Dit blijkt uit een marktanalyse van Canalys. De daling van het aantal verzendingen in West-Europa komt na een lange periode van sterke groei. Maar het aantal verzendingen ligt nog steeds boven het niveau van vóór de pandemie, wat de kracht van de heropleving van de pc-markt in de regio aantoont. "West-Europa is de afgelopen twee jaar een veerkrachtige markt geweest voor pc-leveranciers, dankzij het aanpassingsvermogen van de regio in zijn COVID-reacties", zegt onderzoeksanalist Trang Pham. “De commerciële vraag is sterk, aangezien meerdere markten officieel zijn overgestapt op business-as-usual operaties. In feite was bijna 60% van de apparaten die in het eerste kwartaal in West-Europa werden verscheept, voor commercieel gebruik. Desalniettemin voelt de pc-markt de druk van wereldwijde knelpunten in de toeleveringsketen, van lockdowns in China's productiehubs tot de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Langere doorlooptijden en stijgende onderdeelkosten dwingen werkgevers om dienovereenkomstig te plannen en te budgetteren om apparaten te beveiligen voor zowel de steeds meer bevolkte kantoren als hybride werknemers.”

Lenovo en HP leiden de markt

Lenovo en HP domineren de pc-markt in West-Europa met zeer vergelijkbare marktaandelen. Beide zien een lichte daling van de jaarlijkse verzendingen, maar bleven sterk, samen goed voor de helft van de verzendingen in de regio. Voor Lenovo is EMEA na China de op een na snelst groeiende regio in termen van omzet, en het zal waarschijnlijk een belangrijke markt blijven. Ondanks de dalende vraag naar Chromebooks is HP erin geslaagd om de leveringen van hoogwaardige pc's, zoals gaming-, premium- en werkstationmodellen, op te voeren.

De tabletmarkt in West-Europa is in het eerste kwartaal van 2022 voor het derde achtereenvolgende kwartaal gekrompen met een daling van het aantal leveringen met 22% tot 6,5 miljoen stuks. "De vraag naar tablets is over zijn hoogtepunt heen in de belangrijkste markten", zegt Pham. “De penetratie in het consumentensegment is tijdens de pandemie enorm gestegen en is bijna verzadigd. De voorspelde daling van de vraag zorgde ervoor dat bijna elke leverancier een scherpe daling van het aantal leveringen doormaakte, inclusief marktleider Apple, die de afgelopen kwartalen consequent beter presteerde dan de markt. De leverancier noemde leveringsbeperkingen in plaats van een lage vraag naar zijn populaire iPads."

Inflatie en oorlog

Vooruitkijkend zal de economische output van West-Europa zwaar gebukt gaan onder de hoge inflatie en de aanhoudende oorlog in Oekraïne, waarvan Canalys de impact op de pc-markt eerder al besprak. De dreiging van een recessie deed zich voor toen Rusland eind april de gasstromen naar Polen en Bulgarije kortstondig stopzette, waardoor de energieprijzen tijdelijk werden verstoord. West-Europese landen haasten zich om hun afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen om de economie van het blok te stabiliseren.

“Met de huidige economische vooruitzichten voor 2022 nemen de consumentenbestedingen naar verwachting af naarmate de koopkracht afneemt. Hoewel pc's de afgelopen twee jaar definitief de 'essentiële' tag hebben verdiend, zullen consumenten nieuwe aankopen en upgrades uitstellen tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Er is echter een lichtpuntje, aangezien de hervatte bedrijfsactiviteiten bij zowel het MKB als grotere organisaties naar verwachting de vraag naar pc's op de lange termijn gezond en sterk zullen houden."

canalys-pc-q12022.png

Terug naar nieuws overzicht
Hardware