Drie tech trends rondom bank- en investeringsdiensten

26-05-2022
Deel dit artikel:

Drie tech trends rondom bank- en investeringsdiensten

Generatieve kunstmatige intelligentie (AI), autonome systemen en privacyverbeterende berekeningen zijn drie technologietrends die in 2022 terrein winnen in bank- en investeringsdiensten. Deze trends blijven de komende twee tot drie jaar bijdragen aan de groei en transformatie van financiële dienstverleners, verwacht marktonderzoeker Gartner.

"Hoewel groei de hoogste prioriteit heeft, vereist de noodzaak om risico's te beheersen, kosten te optimaliseren en efficiëntie te verhogen ook nieuwe technologische innovaties", zegt Moutusi Sau, VP Analyst bij Gartner. "Generatieve AI stelt bank-CIO's in staat om technologische oplossingen aan te bieden aan het bedrijf bij het nastreven van omzetgroei, terwijl autonome systemen en privacyverhogende berekeningen langetermijnoplossingen zijn die nieuwe opties bieden voor bedrijfstransformatie in financiële diensten."

IT-uitgaven stijgen

De IT-uitgaven van bank- en investeringsdiensten groeien naar verwachting met 6,1% in 2022 tot $623 miljard wereldwijd. De grootste uitgavencategorie zijn IT-services, die consulting en managed services omvatten en goed zijn voor 42% van de totale IT-uitgaven in de sector met een waarde van $ 264 miljard. De snelst groeiende categorie is software, waarvan de uitgaven naar verwachting met 11,5% stijgen tot $ 149 miljard.

De drie opkomende technologieën die Gartner identificeert dragen gezamenlijk bij aan doelen om een bedrijf te runnen, te laten groeien en te transformeren en hebben praktijkvoorbeelden aangetoond in de bank- en investeringssector.

Trend 1: generatieve AI

Gartner voorspelt dat 20% van alle testgegevens voor gebruiksscenario's voor consumenten synthetisch worden gegenereerd in 2025. Generatieve AI leert een digitale representatie van artefacten uit gegevens en genereert innovatieve nieuwe creaties die vergelijkbaar zijn met het origineel, maar deze niet herhalen.

In bank- en beleggingsdiensten kan in de meeste scenario's de toepassing van generatieve vijandige netwerken en het genereren van natuurlijke taal worden gevonden voor fraudedetectie, handelsvoorspelling, synthetische gegevensgeneratie en risicofactormodellering. Het heeft potentie vanwege de mogelijkheid om personalisatie naar nieuwe hoogten te tillen.

Trend 2: Autonome systemen

Autonome systemen zijn zelfbeheerde fysieke of softwaresystemen die leren van hun omgeving en hun eigen algoritmen in realtime dynamisch aanpassen om hun gedrag in complexe ecosystemen te optimaliseren. Ze creëren een flexibele set van technologische mogelijkheden die nieuwe vereisten en situaties ondersteunen, de prestaties optimaliseren en zich verdedigen tegen aanvallen zonder menselijke tussenkomst.

Momenteel zijn autonome systemen in de bancaire context meestal op software gebaseerd. Er komen echter humanoïde robots op in slimme branches die voorbeelden zijn van op hardware gebaseerde autonome systemen die zich richten op klanten en klanten. Ze kunnen worden toegepast in autonoom schuldbeheer, als personal finance-assistenten en voor geautomatiseerde leningen. Roboadvisors zijn in wezen autonome systemen op een laag niveau, hoewel er nog steeds vertrouwensproblemen zijn vanwege hun hoge mate van automatisering.

Gartner voorspelt dat tegen 2024 20% van de organisaties die autonome systemen of apparaten verkopen, van klanten zal eisen dat ze afzien van vergoedingen die verband houden met het aangeleerde gedrag van hun producten.

Trend 3: Privacyverbeterende berekeningen

Privacy-enhancing computation (PEC) beveiligt de verwerking van persoonlijke gegevens in niet-vertrouwde omgevingen - wat steeds belangrijker wordt vanwege de veranderende privacy- en gegevensbeschermingswetten en de toenemende bezorgdheid van de consument. Het maakt gebruik van een verscheidenheid aan privacybeschermingstechnieken om waarde uit gegevens te halen en toch te voldoen aan de compliance-eisen.

Gartner voorspelt dat 60% van de grote organisaties tegen 2025 een of meer privacyverhogende rekentechnieken gebruikt in analytics, business intelligence of cloud computing.

Binnen financiële diensten spelen gegevens een inherente rol bij alle inspanningen op het gebied van analyse, computing en gegevensinkomsten. De adoptie van PEC neemt toe in gebruiksgevallen, zoals fraudeanalyse, inlichtingenoperaties, het delen van gegevens en het bestrijden van witwassen.

Gartner-klanten kunnen meer lezen in The Top Strategic Technology Trends in Banking and Investment Services for 2022 en Forecast: Enterprise IT Spending for the Banking and Investment Services Market, Worldwide, 2020-2026, 1Q22 Update. Lees meer over de topprioriteiten voor bank- en investerings-CIO's in 2022 in het gratis Gartner e-book 2022 CIO Agenda: A Banking and Investment Perspective.

Terug naar nieuws overzicht