Redactie - 30 mei 2022

Overheid komt tot akkoord met Google over privacyaanpassingen Google Workspace

Overheid komt tot akkoord met Google over privacyaanpassingen Google Workspace image

De overheid is tot een overeenkomst gekomen met Google Cloud voor het verbeteren van privacymaatregelen en compliance met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Overheidsdiensten kunnen hierdoor gebruik blijven maken van Google Workspace.

Dit schrijft minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid in een Kamerbrief. Wat de aanpassingen precies inhouden maakt de minister niet bekend. "Met deze brief kan ik u melden dat maart 2022 een rijksbrede overeenkomst met Google Cloud is gesloten. Het resultaat van deze overeenkomst is dat overheidsorganisaties, vanuit AVG-perspectief, gebruik kunnen maken van Google Workspace", aldus de minister.

Data protection impact assessment

De overheid voerde vorig jaar een data protection impact assessment (dpia) uit naar het gebruik van Google-oplossingen bij de overheid. Op basis hiervan werden vraagtekens gezet bij de privacymaatregelen die rondom Google Workspace zijn genomen en de compliance van de overheid met de AVG bij het gebruik van Google Workspace. Ook werd een dpia uitgevoerd naar het gebruik van Google Workspace for Education door Nederlandse onderwijsinstellingen.

Eerder bereikte Google al een akkoord met Nederlandse onderwijsinstellingen over aanpassen aan Google Workspace for Education voor het tegengaan van privacyrisico's. Nu meldt minister Ye?ilgöz-Zegerius dat ook de overheid een akkoord heeft bereikt met het Amerikaanse bedrijf. "Nu deze overeenkomst met Google Workspace is overeengekomen zal het Strategisch Leveranciersmanagement Microsoft, Google Cloud en Amazon Web Services Rijk, belegd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, de gesprekken met Google Cloud voorzetten om de reikwijdte van de afspraken uit te breiden naar andere Googlediensten zoals het Google Cloud Platform. Dit is wenselijk om binnen de Rijksoverheid een (multi-) cloud-beleid mogelijk te maken", schrijft de minister.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!