Redactie - 02 juni 2022

Russische oligarchen huurden Israëlische privédetective in voor hacks

Russische oligarchen huurden Israëlische privédetective in voor hacks image

Russische oligarchen hebben de diensten gebruikt van een Israëlische privédetective die momenteel in Amerikaanse hechtenis zit om samen met een Indiase hackgroep bewakingsoperaties uit te voeren. Dat schrijft de Britse website Silicon. Privédetective Aviram Azari zou naar verluidt voor de Russen hebben gewerkt om rivalen te surveilleren, aldus een rechtbank in New York. Azari werd in 2019 gearresteerd in Manhattan, New York en beschuldigd van samenzwering tot onder andere computerhacking en identiteitsdiefstal.

De freelance journalist Scott Stedman vertelde de rechtbank voor het oostelijke district van New York dat Azari werkte aan "surveillance- en cyberinlichtingenoperaties in opdracht van Russische oligarchen", daarbij verwijzend naar openbare en vertrouwelijke bronnen.

Eén van de oligarchen was aluminiummagnaat Oleg Deripaska, die Azari indirect in dienst nam in verband met een zakelijk geschil in Oostenrijk, aldus Stedman. Een woordvoerster van Deripaska stelt in een e-mail aan Reuters dat de beschuldigingen "flagrant onwaar" zijn.

Grote hacks

Azari bekende vorige maand in een andere rechtszaak schuld aan samenzwering om middels hacking identiteitsdiefstal te plegen. Hij werd beschuldigd van het inhuren van het Indiase bedrijf BellTroX InfoTech Services om namens grote bedrijven hacks uit te voeren tegen een reeks doelen. BellTrox heeft eerder ontkend betrokken te zijn bij hacking.

Citizen Lab, een mensenrechtenorganisatie gevestigd in de Universiteit van Toronto, heeft BellTrox ervan beschuldigd achter grootschalige hackcampagnes te zitten die gericht waren op advocaten, overheidsfunctionarissen, zakenlieden, investeerders en activisten over de hele wereld namens bedrijven zoals Wirecard en ExxonMobil. ExxonMobil laat weten dat het geen kennis had van of betrokken was bij de hackactiviteiten.

Extra bewijs

Stedman heeft Azari gedagvaard om extra bewijs te leveren in een Britse smaadzaak die in 2020 tegen hem was aangespannen door de Brits-Israëlische veiligheidsadviseur Walter Soriano. Stedman beweerde in artikelen in zijn publicatie Forensic News dat Soriano een tussenpersoon was tussen Russische oligarchen en surveillance-operators. Soriano ontkende de beweringen en klaagde op zijn beurt Stedman aan, bewerend dat hij een lastercampagne voerde, en beschuldigde hem van inbreuk op de privacy en intimidatie.

Stedman geeft aan volgens het rechtbankdossier dat "meerdere vertrouwelijke bronnen" hem vertelden dat Azari "jarenlang nauw met Soriano had samengewerkt" en dat Azari's getuigenis "de waarheid van de berichtgeving van Forensic News" zou kunnen bevestigen.

Soriano's advocaat Shlomo Rechtschaffen reageert in een e-mail aan Reuters dat de beweringen "vals en ongegrond" waren en dat Stedman "geen bewijs heeft" ter ondersteuning van zijn bewering. Stedman op zijn beurt stelt dat hij "zeer sterke redenen had om aan te nemen dat Azari met Soriano werkte aan cybergerelateerde projecten voor meerdere Russische oligarchen en andere miljardairs.

21 juli 2022 is er weer een zitting met een uitspraak.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!