Witold Kepinski - 03 juni 2022

Europol gaat 3D-geprinte wapens in Europa aanpakken

Europol gaat 3D-geprinte wapens in Europa aanpakken image

Wetshandhavers, ballistische experts, forensische wetenschappers, beleidsmakers en de academische wereld zijn onlangs bijeengekomen in Den Haag voor een van 's werelds grootste uitwisselingsplatforms over de dreiging van 3D-geprinte wapens.

De internationale conferentie over 3D-geprinte vuurwapens, georganiseerd door Europol en de Nederlandse Nationale Politie (Politie) in het kader van EMPACT Firearms en gehost aan de Universiteit van Leiden, zag ongeveer 120 deelnemers uit 20 landen de nieuwste uitdagingen aangaan waarmee wetshandhaving wordt geconfronteerd bij hun inspanningen om deze dreiging het hoofd te bieden. 

Gedurende twee dagen (24-25 mei 2022) verkenden de deelnemers de fundamentele processen die nodig zijn voor het ontwikkelen van gezamenlijke interventiestrategieën op dit gebied, waaronder tactisch en forensisch onderzoek, software, wetenschappelijke ontwikkelingen en wetgeving. 

Gerda van Leeuwen van de Nationale Politie: "De ontwikkeling van 3D-printen van vuurwapens is een huidige en toekomstige bedreiging. Internationale samenwerking is daarom cruciaal om tegen te kunnen gaan. Deze conferentie richt zich niet alleen op de huidige stand van zaken, maar ook op het opbouwen van een sterk netwerk van specialisten op dit gebied, het creëren van interventietechnieken en het delen van best practices."

De teamleider van Europol's analyseproject wapens en explosieven, Martin van der Meij, voegde toe: "De dreiging die uitgaat van 3D-geprinte wapens staat hoog op de radar van Europol, te midden van het groeiend aantal van dergelijke vuurwapens dat de afgelopen jaren bij onderzoeken in heel Europa in beslag is genomen. Een dergelijke uitdaging kan alleen worden aangepakt door de expertise, middelen en inzichten van wetshandhavers, de particuliere sector en de academische wereld te combineren om dergelijke wapens van de straat te krijgen."

3D-geprinte wapens zijn niet langer een kwestie van fictie

In 2019 werden in Halle, Duitsland, twee mensen doodgeschoten door een dader die een zelfgemaakt wapen gebruikte, gebaseerd op een blauwdruk die van internet was gedownload om het wapen gedeeltelijk te vervaardigen met een 3D-printer.

In april 2021 deed de Spaanse nationale politie (Policía Nacional) een inval en ontmantelde een illegale werkplaats op de Canarische Eilanden die 3D-geprinte wapens produceerde. Er werden twee 3D-printers in beslag genomen, naast wapenonderdelen, een replica aanvalsgeweer en verschillende handleidingen over stedelijke guerrillaoorlogvoering en blanke supremacistische literatuur. De eigenaar van de werkplaats werd gearresteerd en beschuldigd van illegaal wapenbezit.

Een maand later werden in het plaatsje Keighley in het Verenigd Koninkrijk twee mannen en een vrouw gearresteerd in het kader van een onderzoek naar rechts terrorisme. Alle drie werden beschuldigd van het bezit van onderdelen van 3D-geprinte wapens.

Conclusies van de conferentie

• Verbinding en samenwerking tussen rechtshandhaving en de industrie/private sector is nodig om de ontwikkelingen rond 3D-geprinte vuurwapens te signaleren en te monitoren;
• Er wordt een internationaal netwerk van experts op het gebied van 3D-geprinte vuurwapens opgericht, die de wetshandhavingsinstanties op de hoogte moeten houden van de ontwikkelingen op het gebied van 3D-geprinte vuurwapens;
• De belangrijkste beleidsaanbevelingen van deelnemers en andere ontwikkelingen rond 3D-geprinte vuurwapens worden verwerkt in een factsheet, die wereldwijd wordt verspreid onder partners en beleidsmakers.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!