Redactie - 05 juni 2022

Kader voor een Europese digitale identiteit

Kader voor een Europese digitale identiteit image

De Europese Raad van Transport en Telecommunicatie heeft onlangs in Luxemburg de balans opgemaakt van de geboekte vooruitgang en zijn goedkeuring gehecht aan een voortgangsverslag van het voorzitterschap over het voorstel voor een verordening betreffende een Europese digitale identiteitskader.

Het voorgestelde nieuwe kader zal de verordening betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt (eIDAS-verordening) van 2014 wijzigen, die de basis had gelegd voor een systeem voor veilige toegang tot diensten en het uitvoeren van transacties online en over de grenzen heen in de EU.

Het voorstel heeft tot doel te zorgen voor universele toegang voor mensen en bedrijven tot veilige en betrouwbare elektronische identificatie en authenticatie door middel van een Europese digitale identiteitsportefeuille. Deze portemonnee moet worden erkend door de publieke sector van de EU, door particuliere dienstverleners die sterke gebruikersauthenticatie vereisen en door grote onlineplatforms.

Het voorstel schept ook een wettelijk kader voor de uitwisseling van identificatieattributen en informatie in verband met identiteit. Het voorziet in gebruikerscontrole en gegevensbescherming en het gericht delen van identiteitsgegevens, beperkt tot de behoeften van de specifieke gevraagde dienst.

De ministers steunden de belangrijkste doelstellingen van het voorstel en namen nota van het voortgangsverslag. De werkzaamheden in de Raad zullen onder het Tsjechische voorzitterschap worden voortgezet.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!