Yandex CEO Arkady Volozh neemt ontslag na plaatsing op EU sanctielijst

06-06-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Yandex CEO Arkady Volozh neemt ontslag na plaatsing op EU sanctielijst

Yandex CEO Arkady Volozh heeft ontslag genomen nadat hij is geplaatst op EU sanctielijst, als onderdeel van de EU reactie op de illegale Russische invasie van Oekraïne. Yandex is het grootste internetbedrijf van Rusland met een onder andere zoekmachine, productiviteits-, cloud, ride-sharing en e-commerce services.Yandex (NASDAQ en MOEX: YNDX) is een in Nederland geregistreerd technologiebedrijf.

Volozh, een bekende tech ondernemer en miljardair, valt samen met andere Russische kopstukken onder zesde ronde van sancties tegen Rusland. "Als oprichter en CEO van Yandex ondersteunt hij, materieel of financieel, de regering van de Russische Federatie en is hij verantwoordelijk voor het ondersteunen van acties of beleid die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen", staat in de sanctielijst van de EU.

Het document beschuldigt Yandex ook van het promoten van Russische staatsmedia en verhalen in zijn zoekresultaten, en het deranken en verwijderen van kritieke inhoud over het Kremlin, zoals inhoud met betrekking tot de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. De oorlog heeft geleid duizenden dodelijke slachtoffers, gewonden, slachtoffers van verkrachtingen, vluchtelingen en schade aan infrastructuur, waaronder veel woningen.

Yandex meldt in persbericht het volgende over de EU sanctie:

De Europese Unie heeft de heer Volozh persoonlijk sancties opgelegd. Noch Yandex, noch de dochterondernemingen van de Groep zijn opgenomen op de sanctielijsten van de Europese Unie, de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Wij geloven niet dat deze ontwikkelingen gevolgen zullen hebben voor de bedrijfsvoering, de financiële positie of de relaties met partners.

De heer Volozh is de oprichter van een trust ten behoeve van zijn familie, die aandelen van klasse B bezit die een stemrecht van 45,3% vertegenwoordigen en een economisch belang van 8,6% in Yandex NV. Hij is geen controlerende aandeelhouder van Yandex, en bijgevolg zijn deze sancties niet van toepassing aan Yandex NV of haar dochterondernemingen.

De heer Volozh heeft besloten en de Raad geïnformeerd dat hij de trustee in de toekomst niet zal instrueren hoe op dergelijke aandelen moet worden gestemd. Overeenkomstig de voorwaarden van de trust zal de trustee over dergelijke aandelen stemmen over alle aan de aandeelhouders voorgestelde zaken in overeenstemming met de aanbevelingen van de onafhankelijke Raad van Bestuur. 

Het bestuur blijft normaal functioneren. Yandex heeft een sterk en diepgaand managementteam dat goed geplaatst is om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen met de voortdurende steun van de raad van bestuur. 

“Hoewel ik deze beslissing als misleidend en uiteindelijk contraproductief beschouw, ben ik niet van plan instructies te geven aan mijn familievertrouwen zolang er sancties zijn. Gedurende deze tijd zal de trust stemmen in overeenstemming met de aanbevelingen van de Raad. Hoewel ik het team waar mogelijk zal blijven steunen, is deze beslissing in het belang van het bedrijf en zijn belanghebbenden”, aldus dhr. Volozh.”

Terug naar nieuws overzicht