Cloud-gebruikers geconfronteerd met toenemende complexiteit en datalekken

Cloud-gebruikers geconfronteerd met toenemende complexiteit en datalekken

09-06-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Cloud-gebruikers geconfronteerd met toenemende complexiteit en datalekken

45 procent van alle bedrijven heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een datalek in de cloud of een mislukte audit, zo meldt Thales. Dit percentage ligt 5 procent hoger dan in 2021. Wereldwijd blijft er sprake van een toename van het gebruik van de cloud en multi-cloudomgevingen in het bijzonder. In 2021 maakten organisaties in alle delen van de wereld gebruik van gemiddeld 110 software-as-a-service (SaaS)-oplossingen. Het gaat om een snelle stijging, want in 2015 waren dat er nog maar acht.

Ook het gebruik van meerdere IaaS-providers nam fors toe. 72 procent van alle bedrijven hanteert een dergelijke werkwijze. In 2021 gold dat nog slechts voor 57 procent van alle bedrijven. Het gebruik van meerdere IaaS-providers verdubbelde bijna in 2021. Ondanks het toenemende gebruik van clouddiensten delen bedrijven dezelfde zorgen over de complexiteit daarvan. Een meerderheid van IT-professionals (51%) is van mening dat het moeilijker is om grip te houden op de privacy en databescherming in cloudomgevingen. Daarnaast neemt de overstap naar de cloud in complexiteit toe.

Cyberaanvallen blijven gevaren opleveren voor applicaties en data in de cloud. Thales ziet een toename van het aantal aanvallen. 26 procent maakte melding van een toename van het aantal malware-aanvallen, 25 procent van het aantal ransomware-aanvallen en 19 procent van het aantal phishing- en whaling-aanvallen.

Wat de beveiliging van data in multi-cloudomgevingen betreft, zien IT-professionals encryptie als een essentieel beveiligingsmechanisme. De meerderheid zei momenteel gebruik te maken van encryptie (59%) en sleutelbeheer (52%) om gevoelige data in de cloud veilig te houden, maar slechts 11 procent heeft meer dan 80 procent van de data in de cloud versleuteld. Bovendien lijkt het erop dat de wildgroei aan platforms voor sleutelbeheer problemen voor bedrijven kan opleveren.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud, data, lek
Cloud