Apple moet vanaf 2024 in EU connector iPhone aanpassen

08-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Apple moet vanaf 2024 in EU connector iPhone aanpassen

Apple moet vanaf 2024 de connector op iPhones die in Europa worden verkocht moeten aanpassen, nadat EU-landen en wetgevers dinsdag instemden met het wettelijk vastleggen van een standaard mobiele oplaadpoort voor mobiele telefoons, tablets en camera's. Het is voor het eerst dat dergelijke wetgeving wordt doorgevoerd.

De standaardisatie, die al heel lang in de lucht hangt, moet volgens de Europese Commissie het leven van consumenten gemakkelijker maken en hen geld besparen. De Commissie kwam tot de wetgeving nadat bedrijven er niet in slaagden om tot een gemeenschappelijke oplossing te komen.

Brussel dringt al meer dan tien jaar aan op één standaard mobiele oplaadpoort, naar aanleiding van klachten van iPhone- en Android-gebruikers over het moeten overschakelen naar nieuwe opladers voor hun apparaten. iPhones worden opgeladen via een Lightning-aansluiting, terwijl Android-apparaten USB-C-connectoren gebruiken.

Volgens een studie van de Commissie uit 2019 had de helft van de opladers die in 2018 met mobiele telefoons werden verkocht, een USB micro-B-connector, terwijl 29 procent een USB-C-connector en 21 procent een Lightning-connector had. "Tegen het najaar van 2024 wordt USB Type-C de gemeenschappelijke oplaadpoort voor alle mobiele telefoons, tablets en camera's in de EU", zei het Europees Parlement in een verklaring.

Forse besparing

Thierry Breton, Europees Commissaris voor de interne markt, zei dat de deal de consument ongeveer 250 miljoen euro zou besparen. "Het zal er ook voor zorgen dat nieuwe technologieën zoals draadloos opladen kunnen ontstaan en volwassen kunnen worden zonder dat innovatie een bron van marktfragmentatie en ongemak voor de consument wordt", aldus Breton.

Apple, dat eerder waarschuwde dat het voorstel innovatie zou schaden en een berg elektronisch afval zou veroorzaken, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar, schrijft Reuters.

"We zijn er trots op dat ook laptops, e-readers, oordopjes, toetsenborden, computermuizen en draagbare navigatieapparatuur onderdeel van de regulering zijn", stelde wetgever Alex Agius Saliba, die het debat in het Europees Parlement leidde. Het feit dat de overeenkomst ook betrekking heeft op e-readers, oordopjes en andere technologieën zal gevolgen hebben voor pveel technologieproducenten.

Laptops zullen binnen 40 maanden na inwerkingtreding aan de wetgeving moeten voldoen. De EC zal in de toekomst de bevoegdheid krijgen om het aanbod van draadloze oplaadsystemen te harmoniseren.

 

Terug naar nieuws overzicht
Mobility