Microsoft beperkt activiteiten in Rusland, 400 werknemers verliezen baan

Microsoft beperkt activiteiten in Rusland, 400 werknemers verliezen baan

09-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Microsoft beperkt activiteiten in Rusland, 400 werknemers verliezen baan

Microsoft gaat zijn activiteiten in Rusland 'aanzienlijk' terugschroeven, maar zal contractuele verplichtingen blijven nakomen. Dat meldt onder meer Bloomberg. Het besluit heeft gevolgen voor 400 lokale medewerkers van Microsoft. Het Amerikaanse technologieconcern sluit aan in een lange rij van technologieconcerns die sinds de Russische invasie in Oekraïne hun activiteiten in Rusland verminderd, opgeschort of beeïndigd hebben.

In maart stopte het bedrijf de nieuwe verkoop van producten en diensten in Rusland, maar bleef het bestaande klanten ondersteunen en kantoren behouden. "Als gevolg van de veranderingen in de economische vooruitzichten en de impact op onze activiteiten in Rusland, hebben we de beslissing genomen om onze activiteiten in Rusland aanzienlijk af te bouwen", aldus het bedrijf nu in een verklaring per e-mail. "We zullen onze bestaande contractuele verplichtingen met Russische klanten blijven nakomen zolang de opschorting van nieuwe verkopen van kracht blijft."

Ook IBM vertrekt

Meer dan 400 werknemers zullen worden getroffen, aldus een woordvoerder van het bedrijf. "We werken nauw samen met deze werknemers om ervoor te zorgen dat ze met respect worden behandeld en onze volledige steun krijgen in deze moeilijke tijd", schrijft Microsoft in zijn verklaring. Het besluit van het concern komt op dezelfde dag dat bekend werd dat IBM zijn Russische vestiging volledig sluit en honderden medewerkers ontslaat, en dat Taiwan de meeste chipexport naar Rusland verbiedt.

Microsoft zal zoals aangegeven wel een deel van zijn Russische activiteiten voortzetten om te voldoen aan bestaande contractuele verplichtingen met Russische klanten. Dit zal ongetwijfeld op kritiek stuiten, schrijft de website Sillicon. Veel andere technologieconcerns hebben zich volledig teruggetrokken. Zo besloot SAP in april tot een volledige terugtrekking uit Rusland, wat 1.200 lokale werknemers hun baan kostte. SAP gaf destijds aan dat Russische bedrijven hun contract niet kunnen verlengen na het verstrijken van de huidige abonnementsperiode.

Terug naar nieuws overzicht
Software