Kamerlid Omtzigt wil onderzoek naar gang van zaken bij Centric

Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid

09-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Kamerlid Omtzigt wil onderzoek naar gang van zaken bij Centric

Onafhankelijk Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie & Veiligheid Kamervragen gesteld over de gang van zaken bij Centric. Ook wil Omtzigt dat de advocaat-generaal van het Gerechtshof Amsterdam een onderzoek instelt naar de IT-dienstverlener, die contracten heeft met veel overheden en overheidsinstanties.

Eerder is de uitvoerende directie van Centric vertrokken wegens een vertrouwenscrisis tussen hen en eigenaar Gerard Sanderink. CEO Johan Taams, COO Bart Fehmers en CFO Patrick Rosengarten wilden bij de Ondernemingskamer een procedure beginnen tegen Sanderink, die Centric zou hebben betrokken in een juridisch gevecht met zijn ex Berigitte van Egten. Hun stap, bedoeld om verdere reputatieschade voor Centric te voorkomen, werd echter getorpedeerd door drie niet-uitvoerende directieleden van Centric. Dat was de directe aanleiding voor het vertrek van de drie directieleden.

Vlak daarna werd bekend dat Peter Mous met ingang van 1 juli 2022 aan de slag gaat als CEO van Centric. Mous is nu net als Louis Luijten en Aike Schoots niet-uitvoerend bestuurslid van Centric. Sanderink is sinds 2021 zelf geen bestuurder meer bij Centric.

Onderzoek bij Centric

Omtzigt vraagt de ministers of zij het met eens zijn dat er redenen van openbaar belang zijn om nu onderzoek te doen bij Centric. Volgens het Tweede-Kamerlid moeten de ministers bij de advocaat-generaal aandringen op een enquête bij de Ondernemingskamer. Normaal moeten bestuurders, werknemers of andere belanghebbenden bij een onderneming zelf zo'n enquête aanvragen. In uitzonderlijke gevallen kan de advocaat generaal er zelf toe besluiten. De rechtbank heeft dan de optie om een bestuurder aan te stellen bij de betreffende onderneming.

Het is niet de eerste keer dat Omtzigt zijn zorgen uit over Centric, dat de ICT-omgeving van veel overheden en overheidsinstanties beheert. In 2020 en 2021 heeft Omtzigt - samen met andere Kamerleden - tweemaal Kamervragen gesteld over interne problemen bij Centric en over het gedrag van diens eigenaar Sanderink. Destijds vond minister Hoekstra van Economische Zaken dat het ging om een privé-kwestie die geen invloed had op de dienstverlening van Centric aan de overheid.

Terug naar nieuws overzicht