NTT: “Onze IoT-oplossingen bouwstenen voor duurzaamheidsproces van bedrijven

09-06-2022 | door: Floris Hulshoff Pol
Deel dit artikel:

NTT: “Onze IoT-oplossingen bouwstenen voor duurzaamheidsproces van bedrijven

Duurzaamheid wordt voor bedrijven steeds belangrijker. IoT-oplossingen en -toepassingen kunnen hierbij flink helpen. “NTT helpt bedrijven met specifieke IoT-oplossingen en analytics, eigenlijk bouwstenen, de duurzaamheidsstrategie vorm te geven en daarvoor directe actie te ondernemen”, zegt SVP of Group Enterprise IoT Products and Services Devin Yaung, in gesprek met Dutch IT-channel.

Bedrijven, vooral die in de maakindustrie, zijn tegenwoordig flink bezig met het digitaliseren van hun fabrieks- en/of productie-omgevingen. Waar vroeger de diverse medewerkers of operators deze omgevingen handmatig in de gaten moesten houden en bijstellen, gaat dat tegenwoordig veel vaker digitaal. Dit bevordert de efficiency van het beheer van al deze machines, en zorgt ervoor dat de beheer- en onderhoudskosten omlaag gaan.

IoT als drietrapsstrategie
Digitalisering van productie-omgevingen vindt vaak plaats met het implementeren van oplossingen en toepassingen op het gebied van het Internet of Things (IoT). Hiermee zijn bedrijven in staat met een soort drietrapsstrategie hun fabrieks- en/of productie-omgevingen volledig te digitaliseren en hiervan de vruchten te plukken. “Het gebruik van IoT geeft fabrieksmedewerkers overal en altijd informatie over deze apparatuur.”, geeft Devin Yaung, SVP of Group Enterprise IoT Products and Services van IT-gigant NTT in gesprek met Dutch IT-channel aan.

“IoT digitaliseert de fysieke omgevingen maar legt ook verbindingen met alle ruwe data die de diverse datapunten, zoals sensoren, de met bedrijfsnetwerken verbonden devices en machines, creëren. Kortom, al deze informatie wordt met IoT verzameld. Dit is de eerste stap.”

De tweede stap bestaat uit het ‘vertalen van de ruwe data naar informatie die duidelijke context geeft. “De ruwe data worden geanalyseerd en daarbij wordt gekeken naar wat al deze data uiteindelijk precies betekent. Bijvoorbeeld dat een pomp of filter moet worden vervangen, maar ook of zich incidenten kunnen voordoen. Informatie vooraf is voor bedrijven cruciaal, aangezien (onverwachte) downtime miljoenen euro’s aan kosten met zich mee kan brengen. Nog afgezien van de inefficiency als andere systemen of productielijnen dan ook niet kunnen werken.”

De derde stap waarvoor IoT van nut is voor bedrijfsomgevingen, is dat de technologie helpt daadwerkelijk actie te ondernemen op deze informatie. “De technologie maakt het mogelijk alle informatie met de backend-systemen te integreren. Hierdoor kan al deze informatie in direct uit te voeren acties en de juiste workflows worden omgezet. Dit levert ook weer meer efficiency en uiteindelijk ook kostenbesparing op.”

Beantwoorden aan duurzaamheid
Een ander terrein waarvoor IoT in fabrieks- en productieomgevingen tegenwoordig steeds belangrijker wordt, is duurzaamheid. Bedrijven worden, bijvoorbeeld door overheden of toezichthouders, maar ook de eigen aandeelhouders, steeds meer gedwongen zich met zogenoemde Environmental, Social en Governance (ESG)-doelstellingen en -acties te verantwoorden voor hun duurzame beleid. “IoT is zeer handig voor het behalen van deze ESG-duurzaamheidsdoelstellingen”, vertelt Yaung. “Door het toepassen van IoT-oplossingen en -toepassingen kunnen bedrijven veel duurzamer produceren en (materiaal)verspilling tegengaan. Of de logistieke processen te optimaliseren. Uit onderzoek blijkt dat tegenwoordig ongeveer rond de 84 procent van alle IoT-implementaties wordt ingezet voor één van de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties.”

Viertal specifieke duurzame IoT-oplossingen
NTT biedt diverse oplossingen voor het bereiken van meer duurzaamheid en het behalen van de ESG-doelstellingen door bedrijven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan slimme oplossingen die kantoren en andere bedrijfsgebouwen zoveel mogelijk klimaatneutraal maken.

Onlangs lanceerde de IT-gigant een portfolio van een viertal IoT-oplossingen en -oplossingen die specifiek meer duurzaamheid bij bedrijven en hun processen moeten bewerkstelligen. “In eerste instantie hebben we er vier uitgebracht omdat we klanten geen grootschalig aanbod willen bieden waardoor ze door de bomen het bos niet meer kunnen zien”, gaat David Yaung, verder. “De vier oplossingen zijn de simpelste die acties voor duurzaamheid kunnen uitvoeren. Het gaat hierbij om oplossingen voor het aflezen van alle soorten meters voor gas, water en elektriciteit, het detecteren van waterlekken, het voorspellen van onderhoud en wanneer problemen kunnen optreden, het monitoren van de omgeving op de aanwezigheid van verontreinigende stoffen in lucht en water en het meten van de temperatuur en luchtvochtigheid.”

Onderdeel breder portfolio
Deze oplossingen komen boven op het platform en sensors dat NTT al aanbiedt voor connectiviteit en het verzamelen en analyseren van (ruwe) data voor een betere bedrijfsvoering en betere zakelijke processen. De basis wordt hierbij gevormd door een 1000+ aantal sensoren. Hieraan wordt de benodigde connectiviteit toegevoegd, zoals specifieke simkaarten eSIM’s, maar ook private 4G- en 5G-verbindingen.

De ruwe data die de sensoren produceren, worden via de connectiviteit naar het datalake of het zogenoemde NTT iNTTerconected Intelligence Platform gebracht waar deze data worden geanalyseerd en verwerkt. Dit platform is overal en altijd beschikbaar, van ede-omgevingen naar on-premises datacenters van klanten en in hybride en multicloudomgevingen. Voor die laatste heeft de IT-gigant overeenkomsten met alle grote hyperscalers als AWS, Microsoft Azure en Google Cloud.

De geanalyseerde en verwerkte data worden vervolgens gecombineerd in diverse zogenoemde ‘human centric’-oplossingen en toepassingen en/of in zakelijke toepassingen van derden, zoals SAP of ServiceNow. Uiteindelijk stroomt deze volledig geanalyseerde data weer door naar de vier IoT-oplossingen waarmee eindgebruikers direct aan de slag kunnen. Dit alles natuurlijk beheerd door NTT en geleverd als as-a-service-oplossing uit de cloud.  Volgens Yaung, omvat dit complete gecombineerde portfolio het hele proces van digitaliseren, analyseren en het bieden van uitvoerbare acties waarop NTT zich voorstaat.

Samenwerking met partners
NTT biedt deze oplossing aan in samenwerking met vele partners. Vooral technologiepartners, maar ook partners die een bepaalde bedrijfssector bedienen. Ook worden de oplossingen aangeboden via integrators of consultancybedrijven als Deloitte, KPMG, EY en PriceWaterhouseCoopers.

“Eigenlijk zijn onze duurzame IoT-oplossingen een soort bouwstenen die we in samenwerking met onze partners aan klanten aanbieden. Onze partners verzorgen daarvoor het stuk consultancy rondom de ESG-doelstellingen en wij bieden de technologische oplossingen en toepassingen”.

Kleinere bedrijven
De oplossingen en toepassingen van NTT richten zich nu vooral nog op grotere bedrijven, waardoor de partners nog in het hogere segment zitten. “We werken nu wel samen met het World Economic Forum (WEF) om ook deze oplossingen en toepassingen geschikt te maken voor de mkb-sector. Voornamelijk de grotere mkb-bedrijven, maar wellicht kunnen we dit in de toekomst ook bij kleinere mkb-bedrijven aanbieden. Andere resellers dan onze bestaande technologie- en consultancypartners zijn dan ook heel belangrijk.”

“We hebben voldoende kennis en verkoopkracht in onze mars, dus eigenlijk kunnen we alle soorten klanten bedienen. Dat onze duurzame IoT-oplossingen bouwstenen voor meer duurzaamheid zijn, is hierbij alleen maar een voordeel. Zo kunnen we alle vragen die klanten hebben op het terrein van duurzaamheid beantwoorden”, zo besluit Devin Yaung van NTT.

Auteur: Floris Hulshoff Pol

Terug naar nieuws overzicht
Future of Business Technology