CyberRes signaleert snelle stijging van digitale aanvallen op waardeketen

14-06-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

CyberRes signaleert snelle stijging van digitale aanvallen op waardeketen

CyberRes, een bedrijfsonderdeel van Micro Focus, brengt het eerste jaarverslag uit over de huidige staat van cyberdreigingen en een overzicht van cybergebeurtenissen in 2021. Dit strategische rapport is het resultaat van het doorlopende onderzoek naar dreigingen dat begon met de lancering van het Galaxy Online-platform in januari 2022.

Onderzoek van CyberRes toont aan dat bedrijven die digitaal groeien in hun DNA hebben, meer kans lopen op een cyberaanval. Deze bedrijven veranderen hun digitale waardeketen, die zij als onderscheidende factor gebruiken, vaak en snel. Hun aanvallers zijn echter even snel in het uitbuiten van de kwetsbaarheden die dat oplevert. Het CyberRes Galaxy-jaarverslag 2022 is het eerste in een reeks. Het biedt inzicht in geopolitieke, regionale en industriële dreigingen en doet voorspellingen voor het komende jaar.

Enkele van de belangrijkste conclusies voor de Europese en specifiek de Nederlandse markt zijn:

  • Europa staat op de derde plaats met 20% van het totale aantal gerapporteerde cybermeldingen, achter Noord-Amerika (33,5%) en Azië (23,5%);
  • Wereldwijd is 19,3% van de cyberaanvallen een ransomware attack;
  • In 2021 steeg het percentage aanvallen op de financiële sector met 200%;
  • Europa blijft doelwit van internationale groepen (nation state threats) die cyberaanvallen plegen; alleen Duitsland (21,6%) en Frankrijk (18,3%) gaan Nederland (13,3%) voor op deze lijst;

Wereldwijd wordt de zakelijke dienstverleningssector het meest aangevallen (33,7%) gevolgd door de publieke sector (21,4%). In Europa zijn de sectoren telecommunicatie en technologie (26%) meestal het doelwit.

Het jaarverslag is samengesteld door experts van het CyberRes Galaxy Threat Research Program, dat continue bestaande en nieuwe globale cybersecurity dreigingen registreert en volgt. Naast actieve dreigingen, houdt het programma ook geopolitieke en sociale activiteiten in de gaten, aangezien onderzoek heeft uitgewezen dat er een directe correlatie is.

Terug naar nieuws overzicht
Security