Gartner: IT-uitgaven overheden groeien 5 procent in 2022

Gartner: IT-uitgaven overheden groeien 5 procent in 2022

14-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Gartner: IT-uitgaven overheden groeien 5 procent in 2022

De wereldwijde IT-uitgaven van overheden zullen in 2022 in totaal 565,7 miljard dollar bedragen. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van 2021, aldus Gartner. In 2023 komen de uitgaven uit op 606 miljard dollar. Volgens de marktonderzoeker zal verder XaaS (de verzamelnaam voor as a service--diensten) naar boven komen als een nieuw investeringsgebied, naarmate overheden digitale transformatie-initiatieven opschalen

"De afgelopen jaren van aanhoudende pandemische uitdagingen hebben een golf van digitale transformatie-activiteiten bij overheidsorganisaties over de hele wereld op gang gebracht", licht Daniel Snyder, directeur-analist bij Gartner, toe. "Overheden voeren innovatieve activiteiten uit door technologie te gebruiken om digitale diensten te stroomlijnen, automatiseringsprocessen te bevorderen en de ervaringen van burgers te ontwikkelen."

Sterkste groei bij software

In 2022 zullen de IT-uitgaven van de overheid naar verwachting stijgen in alle segmenten, behalve bij interne diensten (-0,1%) en telecomdiensten (-3%). In een voortzetting van de trend vanaf 2021, voorspelt Gartner dat software in 2022 de sterkste groei zal tonen in alle segmenten (10,4% naar 162,3 miljard dollar; in 2023 +12,8% naar 183 miljard dollar). Omdat modernisering van legacy-systemen en -toepassingen een prioriteit blijft bij overheidsorganisaties, zal de groei in het segment datacentersystemen tijdens de prognoseperiode blijven vertragen (naar 1,9% tussen 2022 en 2023).

Overheden blijven investeren in kritieke applicatiesoftware die eindgebruikersinterfaces rechtstreeks ondersteunt, wat een sterke groei in dit segment stimuleert. De uitgaven aan telecomdiensten zullen naar verwachting in 2022 afnemen, aangezien overheden de uitgaven voor dure legacy-systemen verminderen ten gunste van modellen voor digitale dienstverlening.

XaaS wint aan populariteit

Anything-as-a-Service (XaaS) wint aan populariteit bij overheidsorganisaties omdat het een beter rendement op de investering oplevert en de IT-uitgaven in de loop van de tijd normaliseert, waardoor budgettering voor IT voorspelbaarder wordt, terwijl technische schulden worden vermeden. Gartner voorspelt dat tegen 2026 de meeste nieuwe IT-investeringen van overheidsinstanties zullen worden gedaan in XaaS-oplossingen.

"De pandemie versnelde de acceptatie door de publieke sector van cloudoplossingen en het XaaS-model voor versnelde modernisering van legacy en nieuwe service-implementaties", aldus Snyder. "Viervijftig procent van de CIO's van de overheid die reageerden op de Gartner CIO-enquête van 2022, gaven aan dat ze verwachten in 2022 extra financiering toe te wijzen aan cloudplatforms, terwijl 35 procent investeringen in legacy-infrastructuur en datacentertechnologieën zal verminderen."

Met de voortdurende talentuitdagingen waarmee organisaties worden geconfronteerd, maakt XaaS het voor overheidsorganisaties gemakkelijker om het juiste talent te vinden via XaaS-besturingsmodellen. XaaS-leveringsmodellen vereisen verschillende interne IT-vaardigheden en stellen minder eisen aan de organisatie om opkomende IT-vaardigheden te ontwikkelen of te verwerven, die vaak moeilijk te vinden zijn en moeilijk te betalen voor overheden.

Terug naar nieuws overzicht
Software