De waarde van next-gen firewalls

15-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

De waarde van next-gen firewalls

Netwerkomgevingen zijn zo complex geworden dat een enkele misstap op een kritieke firewall het hele netwerk offline kan halen en een organisatie kan blootstellen aan cyberaanvallen. Onjuist beheerde firewalls creëren enkele van de grootste bedrijfsrisico's in elke organisatie, zo stelt de wereldwijd actieve MSSP SecurityHQ in een recente white paper. Vaak worden risico's en gevolgen van een cyberaanval pas duidelijk als het te laat is.

Een uniek element van firewallgerelateerde risico's is dat ze geen geavanceerde hackvaardigheden vereisen om te worden blootgesteld, zo stelt de white paper. Eenvoudige verkeerde configuratiefouten en onoplettendheid tijdens het beheer van firewalls kunnen problemen veroorzaken, zoals het openen van de netwerkperimeter voor beveiligingslekken en het creëren van problemen met de bedrijfscontinuïteit. Voeg netwerkcomplexiteit toe aan de mix, gecombineerd met alle andere taken waarvoor IT- of securityteams verantwoordelijk zijn en het wordt duidelijk dat firewallbeheer een zakelijke uitdaging is die goed moet worden aangepakt.

Aanvullende beveiligingsfuncties

Next Generation Firewalls bieden extra waarde omdat aanvullende beveiligingsfuncties zoals IPS, antivirus en VPN deel uitmaken van de oplossing. Daarom is het van cruciaal belang voor een organisatie om te weten wat ze met deze functies moeten doen: om gegevens/mensen/processen te beveiligen en om kostbare tijd en middelen te besparen en te optimaliseren.

Next Generation Firewalls (NGFW's) zijn de nieuwste digitale bescherming en helpen de beste delen van traditionele en modernere technologie samen te voegen. NGFW's zouden daarom een essentieel onderdeel van een bredere cyberbeveiligingsstrategie moeten zijn: ze dienen als eerste verdedigingslinie tegen externe bedreigingen, malware en hackers die toegang proberen te krijgen tot uw gegevens en systemen.

Naast de standaard perimeter/externe firewall beginnen veel bedrijven dan ook met het installeren van interne firewalls om een extra beschermingslaag te bieden, maar een goede kosten-baten analyse is wel nodig, iets waar de white paper tips en adviezen over belooft.

Terug naar nieuws overzicht