Kaspersky hoopt op ander besluit Duitse rechtbank in BSI-zaak

16-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Kaspersky hoopt op ander besluit Duitse rechtbank in BSI-zaak

Kaspersky beschouwt het nog niet als zeker dat het Duitse Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) door mag gaan met het waarschuwen van Duitse bedrijven tegen het gebruik van oplossingen van de Russische cybersecurity-leverancier. Dat stelt Kaspersky in een reactie op een uitspraak van het Bundesverfassungsgericht van 10 juni 2022.

Kaspersky had bij deze rechtbank een procedure aangespannen tegen het federale agentschap. Vanwege de oorlog in Oekraïne bestaat er een verhoogd risico op cyberaanvallen vanuit Rusland op Duitse systemen, waarschuwt de BSI. Daarbij kunnen ook Russische IT-partijen al dan niet tegen hun wil betrokken worden, direct of indirect. De dienst adviseert daarom bedrijven die Kaspersky gebruiken om over te stappen op alternatieve antivirussoftware.

Kaspersky diende eerst een spoedaanvraag in in Keulen en wilde daarna in Münster een klacht indienen tegen het besluit in Keulen. Kaspersky meldde verder in een verklaring: "Wij zijn van mening dat dit besluit niet is gebaseerd op een technische beoordeling van Kaspersky-producten - waar we voortdurend voor hebben gepleit bij de BSI en in heel Europa - maar in plaats daarvan wordt genomen op politieke gronden.

Het Bundesverfassungsgericht oordeelde echter: "De grondwettelijke klacht is niet-ontvankelijk, wat betekent dat het spoedverzoek is afgehandeld (...) Het is niet afdoende aangetoond dat bij wijze van uitzondering vooraf een besluit zou moeten worden genomen omdat klager ernstig en onvermijdelijk nadeel zou ondervinden indien hij de uitspraak in het hoofdgeding zou afwachten."

Summier onderzoek

'Het hof heeft de grondwettelijke klacht van het bedrijf tegen de beslissingen van de administratieve rechtbanken met betrekking tot de waarschuwing van het Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) niet aanvaard, omdat Kaspersky niet door de hoofdprocedure is gegaan', zo schrijft Kaspersky. 'Het Bundesverfassungsgericht heeft echter vastgesteld dat de procedure in de hoofdzaak niet kennelijk ongegrond is. Het Bundesverfassungsgericht stelt dat de administratieve rechtbank slechts op basis van een summier onderzoek tot de beslissing is gekomen.'

In het hoofdgeding is volgens Kaspersky dus nog niet beslist of de waarschuwing van het BSI toelaatbaar is. Kaspersky evalueert daarom nu of het een gedetailleerd onderzoek van de feitelijke en juridische situatie door de gespecialiseerde rechtbanken te aanvraagt. 'We zullen onze partners en klanten blijven verzekeren van de kwaliteit en integriteit van onze producten, en we hopen opnieuw op een vruchtbare samenwerking met het BSI om de cybersecurity en weerbaarheid in Duitsland en Europa te versterken.'

Terug naar nieuws overzicht