Pegasus spyware door tenminste vijf Europese lidstaten gebruikt

23-06-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Pegasus spyware door tenminste vijf Europese lidstaten gebruikt

De Pegasus spyware van het Israelische bedrijf NSO Group is door tenminste vijf Euorpese lidstaten ingezet voor het verzamelen van inlichtingen. Dat heeft NSO Group bekendgemaakt in een hoorzitting met de Europese Unie. NSO Group kon geen details geven over welke landen gebruik maken of hebben gemaakt van de Pegasus Spyware.

Op basis van journalistiek onderzoek is duidelijk dat in ieder geval Nederland, Spanje, Hongarije en Polen de spyware hebben ingezet.

Onlangs is bekendgeworden dat het ministerie van Justitie de Pegasus spyware heeft ingezet om Riduan Taghi op te kunnen sporen. Dit kopstuk in het Marengo proces werd zeer waarschijnlijk dankzij inzet van deze spyware in december 2019 opgepakt in Dubai.

In Polen, Spanje en Hongarije is de Pegasus spyware gebruikt om bepaalde politieke groeperingen te kunnen volgen. NSO Group stelt tegenover de Europese Unie dat zij het contract met één lidstaat hebben verbroken omdat er misbruik gemaakt zou zijn van zijn software. Volgens NSO Group neemt het bedrijf daarmee een verantwoordelijkheid die andere partijen in deze markt niet nemen. 

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security